Menu

Dit zijn de sporttrends voor 2024

8 januari 2024

BeFit

Een nieuw jaar is niet compleet zonder goede voornemens. Een van de meest gehoorde voornemens voor 2024 is ‘vaker sporten’. Wil jij ook meer bewegen? Laat je inspireren door dé sporttrends voor dit jaar.

Goede voornemens

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een frisse start. Gezonder leven staat met stip op nummer één en meer sporten en bewegen is hier een belangrijk onderdeel van. Logisch ook, want sporten is heel goed voor je. Uit onderzoek blijkt dat je door sporten een gelukkig gevoel krijgt, minder stress ervaart en zelfs dieper slaapt. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen.

Probeer iets nieuws

Maar zie je nu al op tegen wéér beginnen met hardlopen? Probeer dan eens iets volledig nieuws. Een sport waar je energie van krijgt, geeft een impuls aan je motivatie. Kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het bedenken van een nieuwe activiteit? Dan zou je de volgende sporttrends kunnen uitproberen:

1. Sporten in het donker
Op steeds meer sportlocaties gaat het licht uit. Letterlijk, want sporten in het donker wint aan populariteit. Of het nou een yogales is waarbij alleen kaarsen aanstaan of een high-intensity training met luide muziek en een paar subtiele neonlichten: sporten in het donker heeft veel voordelen. Het brengt je meteen in de goede stemming én zorgt ervoor dat je volledig gericht blijft op jezelf. Als je in het donker sport, voel je je helemaal vrij.

2. Forest bathing
Forest bathing, ook wel ‘bosbaden’ genoemd, is een activiteit waarbij je vooral tot rust komt. Het idee is dat je de natuur opzoekt om weer op te laden. Dat verlaagt stress, verbetert je stemming en draagt bij aan je immuunsysteem. Forest bathing kun je bijvoorbeeld doen door een sport te beoefenen, zoals trailrunning of natuurzwemmen. Doe je het liever wat rustiger aan? Dan is wandelen net zo geschikt.

3. Exergaming
Een combinatie tussen ‘exercise’ en ‘gaming’. De naam zegt het al: exergaming is sporten met een spelelement. Het doel van exergaming is dat mensen gestimuleerd worden om te bewegen terwijl ze een spel spelen, bijvoorbeeld met een spelcomputer zoals de Wii of de PlayStation. In plaats van op de bank te hangen wordt gamen zo een actieve en gezonde ervaring. Vooral notoire gamers doen hier hun voordeel mee.

4. Samen sporten
In de pandemie was buiten sporten populair, zeker samen met vrienden. Ook in 2024 zien we dat mensen buiten blijven afspreken, vaak in combinatie met een actieve bezigheid. Vriendenweekenden en familiebijeenkomsten krijgen ook steeds vaker een actieve component. Een van de redenen hiervoor is dat gezond leven steeds hoger op de agenda staat. Dat is gezellig én goed voor je welzijn.

5. Fietsen
We horen je denken: fietsen, dat is toch helemaal geen trend?Niets is minder waar. Sinds de pandemie heeft fietsen in Nederland een nieuwe opmars gemaakt. Uit cijfers van de wielersportbond blijkt dat zo’n 87.000 mensen zijn begonnen met fietsen. Vooral wielrennen en mountainbiken zijn populair. Het voordeel aan fietsen is dat je er zó mee kunt beginnen en het bijna overal in Nederland kan. Opstappen en gaan! 

6. Pickleball
Wil je liever écht iets nieuws proberen? Verdiep je dan eens in pickleball. Deze racketsport komt vanuit Amerika en wat daar een hype is, verovert hier vaak ook de markt. Pickleball combineert elementen van tennis, badminton en tafeltennis. Het is een teamsport waarbij veel ruimte is voor sociale interactie en die je redelijk snel kan oppakken. In Nederland zijn er nu zo’n 30 locaties waar je pickeball kan beoefenen en het aantal spelers groeit snel. Dit jaar verwachten we dan ook veel over deze sport te horen.

In 2024 zijn er dus genoeg mogelijkheden om (weer) te beginnen met sporten of wat meer te bewegen. Kies vooral voor een activiteit die bij jou past. Op deze manier houd je je goede voornemen langer vol.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.