Bij BeFrank geloven we in een eerlijk pensioen. Daarom investeren we pensioengeld in bedrijven die goed omgaan met mens en milieu. Wist je dat we ook een CO2-neutrale pensioenregeling hebben? Hierbij wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd door nieuwe bomen aan te planten. We vertellen je graag meer over onze duurzame strategie.
Sustainable Development Goals
BeFrank vindt het belangrijk bij te dragen aan de Sustainable Development Goals. Die zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld. Het doel: een einde maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.
Van de zeventien Sustainable Development Goals sluiten een aantal doelen het beste aan bij onze producten, diensten en overtuigingen. Aan welke doelen wij de grootste bijdrage leveren? Dat zie je hieronder:




De CO2-neutrale pensioenregeling
We beleggen het pensioengeld van medewerkers in beleggingsfondsen met een relatief lage CO2-uitstoot. Ook kunnen werkgevers ervoor kiezen de CO2-uitstoot van de beleggingen te compenseren. We planten dan nieuwe bomen aan op uitgeput land. Daarin zijn we uniek!
Bomen aanplanten om CO2 te compenseren
Hoe het aanplanten van bomen precies werkt?
- Eerst berekenen we de CO2-footprint van een klant. Dat doen we met data van de beleggingsfondsen.
- Onze partner Land Life Company koppelt daar een model aan.
- Dat model bepaalt hoeveel bomen in een bepaald gebied nodig zijn om de CO2 te compenseren.
- Vervolgens plant Life Land Company de bomen samen met de lokale bevolking op de plek waar ze zo hard nodig zijn.
Als werkgever en werknemer krijg je structureel inzicht in de resultaten van de aanplant. Zo maak je echt impact met pensioengeld.
Heb je interesse in onze CO2-neutrale pensioenregeling? Neem dan contact met ons op. We vertellen graag meer!
ESG-criteria
Bij BeFrank beleggen we het pensioengeld van medewerkers zo duurzaam mogelijk. Daarbij houden we rekening met ESG-criteria. Dat staat voor Environmental, Social en Governance (milieu, maatschappij en bestuur).
Natuurlijk streven we ook naar goede rendementen bij een acceptabel risico en een aantrekkelijk kostenniveau. Maar omdat we weten dat mensen verschillen, bieden we verschillende niveaus van duurzaam beleggen aan. Hierbij geven medewerkers zelf hun voorkeur aan.
Duurzaam beleggen op drie niveaus
Bij BeFrank hebben we drie beleggingsvormen: passief, actief en duurzaam (impact) beleggen. Welke vorm een werkgever ook kiest, we investeren in bedrijven die eerlijk omgaan met mens en milieu.
In de Duurzame Lifecycle beleggen we alleen in ondernemingen, overheden en instanties met een bewezen impact op de wereld. We gebruiken fondsen van Triodos waarbij al de beleggingen een positieve invloed moeten hebben op mens en maatschappij, Als gevolg hiervan wordt er bewust niet belegd in enkele grote sectoren. Dit noemen we ook wel ‘impact beleggen’. Meer weten? Bekijk onze duurzame keuzes per lifecycle.
Maar ook onze Actieve en Passieve Lifecycle dragen bij aan een duurzamere wereld. Bedrijven/landen die niet voldoen aan de nationale en internationale wetgeving worden uitgesloten. Daarnaast worden ook bedrijven/landen die zich bezighouden met ongewenste activiteiten (zoals wapenhandel en tabak) uitgesloten.
Druk uitvoeren op bedrijven
Soms is het nodig om druk uit te voeren op bedrijven. Zodat ze duurzame keuzes blijven maken. Hoe onze vermogensbeheerders dat doen?
- Ze stemmen bij een aandeelhoudersvergadering (‘voting’) en hebben op die manier een stem in het (toekomstig) beleid van het bedrijf.
- Ze spreken bedrijven aan op hun gedrag of activiteiten. Dit noemen we ook wel ‘engagement’.
Duurzaamheid van de verschillende lifecycles
Onze drie lifecycles verschillen van elkaar in duurzaamheid. Hoe duurzamer de lifecycle, hoe meer bedrijven we uitsluiten. En hoe strenger we daarin zijn.
Impact zichtbaar
Op het Sustainable Impact Dashboard op de persoonlijke pensioenpagina zien medewerkers precies welke impact zij maken met hun pensioengeld.
Een eerlijke organisatie
Naast duurzaam beleggen, nemen we als organisatie ook diverse initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Lees hier meer over een eerlijke organisatie.