Menu

Alles over matchingfondsen

De marktrente is jarenlang heel laag geweest. Sinds 2021 ging de rente voor het eerst weer stijgen. Ga je bijna met pensioen, dan zie je dat je pensioenkapitaal daalt. Dat komt omdat we steeds meer in matchingfondsen beleggen naarmate je ouder wordt. Dat doen we niet zomaar. Daar hebben we een goede reden voor. Want hoe gek het ook klinkt: het houdt je pensioen zo stabiel mogelijk. We leggen het je uit.

Deze animatie legt je binnen 2 minuten uit hoe matchingfondsen werken. Of lees de uitleg onder de animatie.

Je pensioenkapitaal wordt belegd

Je werkgever heeft gekozen voor een pensioenregeling bij BeFrank. Bij BeFrank beleggen we je pensioenkapitaal. Want beleggen levert op de lange termijn bijna altijd meer op dan sparen. Beleggen brengt ook een risico met zich mee. We beperken het risico door je pensioenkapitaal gespreid te beleggen. En komt je pensioendatum in zicht? Dan zorgen we ervoor dat je pensioen zo stabiel mogelijk blijft. Dat doen we door te beleggen in matchingfondsen.

Goed om te weten: je hebt zelf ook invloed op hoeveel risico je loopt met je pensioenkapitaal. Vul de Profielbepaler in en kijk welk beleggingsrisico het beste bij jou past. Zo gedaan!

Matchingfondsen zorgen voor stabiliteit

Hoe werken matchingfondsen? Als je met pensioen gaat, koop je een pensioen aan. Dat ontvang je levenslang. De hoogte van je uiteindelijke pensioen is afhankelijk van de hoogte van je pensioenkapitaal, maar ook van de rente. We kunnen niet voorspellen of de rente gaat stijgen of dalen op het moment dat je jouw pensioen aankoopt. Toch willen we voorkomen dat jouw verwachte pensioenuitkering heel erg schommelt als jij je pensioenleeftijd nadert. Daarom beleggen we jouw pensioen als je ouder wordt steeds meer in matchingfondsen. Want matchingfondsen reageren tegengesteld aan de rente. Zo houden we je verwachte pensioenuitkering stabiel.

Hoe werkt dit?

  • Als de rente daalt, kun je met je pensioenkapitaal een lager pensioen aankopen. Je hebt dus méér kapitaal nodig voor hetzelfde pensioen. Matchingfondsen reageren tegengesteld aan de rente en zorgen in dit geval voor meer rendement. Je koopt dus nog steeds ongeveer hetzelfde pensioen.
  • Als de rente stijgt, kun je met je pensioenkapitaal een hoger pensioen aankopen. Je hebt dus minder kapitaal nodig voor hetzelfde pensioen. Matchingfondsen reageren tegengesteld aan de rente en zorgen in dit geval voor minder rendement. Je koopt dus nog steeds ongeveer hetzelfde pensioen.

Voorbeeldberekening: hoogte kapitaal en aan te kopen pensioen in beeld

Bekijk hier een PDF met meer grafieken en uitleg.

Actueel: de rente stijgt, maar geen paniek!

Nu de rente stijgt, behalen de matchingfondsen een negatief rendement. De matchingfondsen doen ook nu precies wat ze moeten doen: ze houden je verwachte pensioen stabiel. Is het verstandig om niet te beleggen in de matchingfondsen? In onze lifecycles blijven we beleggen in matchingfondsen. De rente is namelijk onvoorspelbaar en kan weer dalen. Als we nu uit de matchingfondsen zouden stappen, houden we de hoogte van je pensioenuitkering niet meer stabiel. Daarmee zouden we een risico nemen met je pensioenuitkering en dat willen we niet. Wil je echt niet in matchingfondsen beleggen? Dan kun je in sommige regelingen kiezen voor zelf beleggen. Je bepaalt dan zelf in welke fondsen je belegt.