Menu

Beleggingskeuzes: wat bepaal jij voor je medewerkers?

Pensioen is persoonlijk. Dus willen je medewerkers er zelf invloed op hebben. Bij ons kan dat. Als werkgever geef jij eerst op hoofdlijnen aan hoe de pensioenregeling eruitziet. Daarna bepalen je medewerkers zelf of die keuzes passen bij hun situatie. Hieronder zetten we jouw beleggingskeuzes op een rij.

We beleggen de pensioenpremie van je medewerkers via de lifecycle-methode. Dat betekent dat we rekening houden met hun leeftijd. Hoe ouder je medewerkers worden, hoe minder risicovol we beleggen.

Beleggingsvorm

Binnen de lifecycles bepaal jij hoe wij de pensioenpremie van je medewerkers beleggen. Daarbij kies je uit een van onze drie beleggingsvormen:

1. Passief beleggen

We beleggen de pensioenpremies van je medewerkers vooral in fondsen die als doel hebben om de markt zo goed mogelijk te volgen (indextrackers). Deze volgen de ontwikkeling van een beurs zo goed mogelijk zonder daarbij af te wijken van de markt. De enige uitzondering hierbij zijn de bewuste uitsluitingen op gebied van verantwoord beleggen.

2. Actief beleggen

Bij deze vorm beleggen wij het pensioengeld van je medewerkers in fondsen die actief worden beheerd met als doel de markt te verslaan. Hier spelen de aangestelde vermogensbeheerders in op ontwikkelingen op de markt. Zo proberen ze op de lange termijn meer rendement te halen.

3. Duurzaam beleggen

Deze lifecycle bestaat uit fondsen van Triodos. Die hebben we geselecteerd op duurzaamheid. We beleggen uitsluitend in ondernemingen, overheden en instanties met een bewezen positieve impact op de wereld. Op die manier proberen wij ook een goed beleggingsrendement op de lange termijn te behalen.

Geven je medewerkers de voorkeur aan een andere beleggingsvorm? Dan passen ze dat makkelijk en snel aan op hun persoonlijke pensioenpagina.

Goed om te weten: bij alle drie de lifecycles beleggen we zo duurzaam mogelijk. Meer weten? Lees dan welke duurzame keuzes per lifecycle wij maken.

Beleggingsrisico

Als werkgever bepaal jij het standaard risicoprofiel van je medewerkers. Bij BeFrank kies je uit drie risicoprofielen: neutraal, defensief of offensief.

Je medewerkers passen dit beleggingsrisico zelf aan, als ze dat willen. Ze hebben ook nog de keuze uit de risicoprofielen zeer defensief en zeer offensief. Op hun persoonlijke pensioenpagina vullen ze een aantal vragen in. Daaruit rolt een risicoprofiel. Wij raden altijd aan: kies voor het beleggingsrisico dat past bij dit risicoprofiel.

Zelf beleggen

Willen je medewerkers liever zelf beleggen? Ook dat kan bij BeFrank. Jij moet dit dan wel toestaan. En je medewerkers moeten laten zien dat ze verstand hebben van beleggen. Daarom maken ze eerst een kennistoets. Verder geven ze in hun risicoprofiel aan dat ze bereid zijn risico’s te lopen.

Als ze zelf willen beleggen, kunnen je medewerkers kiezen uit meerdere beleggingsfondsen. Bijvoorbeeld van fondshuizen als Blackrock, Schroders en Northern Trust.

Bekijk dit document voor uitgebreidere informatie over het bepalen van het standaard beleggingsprofiel van je medewerkers (PDF).