Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Bij BeFrank beleggen we jouw pensioengeld volgens de zogenaamde lifecycle-methode. Dit betekent dat we rekening houden met leeftijd door te focussen op het maken van rendement als je jong bent. Er is dan tijd om tussentijdse schommelingen goed te maken als de economie weer aantrekt. Als je pensioenleeftijd dichterbij komt, zorgen we ervoor dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk blijft. We focussen dan minder op het maken van rendement. De waarde van de beleggingen kan dan nog steeds omhoog of omlaag. Maar het doel is dan dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk wordt.

Je bent er een paar minuten mee bezig. Kun je daarna door met waar je mee bezig was én heb jij je pensioen goed geregeld. Lekker!

Als je niets doet, blijven we beleggen op basis van de standaardkeuzes die je werkgever heeft gemaakt. Daar is niets mis mee. Het is niet voor niets de standaard. Maar waarom zou je niet kiezen voor een profiel dat echt bij jou past? Met de daarbij behorende rendementen? Doe daarom eenvoudig en snel de test en check welk beleggingsrisico dat bij jou past.

Dat begrijpen we, daar heb je ons gelukkig voor. Het bepalen van het juiste beleggingsrisico is echt zo gedaan. Doe de test en check welk beleggingsrisico bij jou past.

In Nederland bouw je pensioen op over een deel van je salaris. Over het eerste deel van je salaris bouw je geen pensioen op. Dit deel noemen we 'franchise'. De hoogte wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en hangt samen met de AOW. Je pensioenpremie wordt berekend over je salaris min de franchise.

Verdien je meer dan € 128.810,- bruto per jaar (2023)? Dan bouw je geen pensioen op boven dit bedrag. Ook dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

In 2019 en 2021 haalden we rendementen hoger dan 20%. Maar geen dag op de beurs is hetzelfde. De huidige ontwikkelingen in de wereld zorgen voor een behoorlijke dip op de financiële markten. De eerste helft van 2022 zagen we negatieve rendementen van -12%. Op zulke momenten is het belangrijk om je hoofd koel te houden en voor ogen te houden dat je pensioengeld belegd wordt voor de lange termijn. Bij beleggen is het onvermijdelijk dat er periodes zijn van sterke koersdalingen. We weten dat dit soort periodes zich voordoen, maar niet op welk moment. Als je kijkt naar de historische analyses, dan zie je dat beleggen op de lange termijn betere resultaten geeft dan bijvoorbeeld sparen. Ook zien we dat koersdalingen uiteindelijk weer gevolgd werden door koersstijgingen.

Je bekijkt je rendement eenvoudig in onze app of op je persoonlijke pensioenpagina.

Als je je relatie met je partner verbreekt, kan dit gevolgen hebben voor je pensioen. En voor het pensioen van je ex-partner. Maak daarom goede afspraken over de verdeling van je pensioen. Ook als je alleen hebt samengewoond met je ex-partner. 

Maak je geen afspraken? Dan wordt je pensioen verdeeld volgens de wettelijke regels. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de waarde van het partnerpensioen, als je overlijdt. En jij hebt weer recht op het partnerpensioen van je ex-partner. 

Bij een scheiding heeft je partner ook recht op een deel van je ouderdomspensioen en andersom. Meestal is dit de helft, maar dit hangt af van de periode dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. 

Je kan natuurlijk ook een andere verdeling afspreken voor jullie pensioenen. Of afspreken dat jullie de pensioenen juist niet verdelen. 

De pensioenregels kunnen best ingewikkeld zijn als je uit elkaar gaat. Laat je daarom goed adviseren. Zo voorkom je misverstanden. 

Wil je vooraf een berekening van de eventuele gevolgen laten maken? Dat kost € 100 per berekening.

Dat hoeft niet. Onze pensioenregeling heeft het ‘onbepaald partnersysteem’. Dit betekent dat er altijd een partner- en wezenpensioen is verzekerd. Of je nu een partner en/of kinderen hebt of niet. 

Op het moment van overlijden vragen wij via de Basisregistratie Personen (BRP) de gegevens van eventuele nabestaanden op. Op basis van deze gegevens keren we het partner- en/of wezenpensioen uit.