Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Het verwachte pensioenbedrag is afhankelijk van je pensioenkapitaal. Dat kan iedere dag wijzigen door schommelingen op de beurs. Daarom passen we je verwachte pensioenbedrag iedere dag aan. Ieder kwartaal vernieuwen we de gegevens van de De Nederlandsche Bank.

Op je persoonlijk pensioenpagina zie je altijd de actuele situatie van je pensioen.

Om in te schatten wat jouw pensioenkapitaal aan verwacht pensioen kan opleveren, berekent De Nederlandsche Bank (DNB) hoe de economie zich over langere tijd ontwikkelt. De DNB maakt daarvoor gebruik van 2.000 scenario’s. Dit noemen we de Uniforme Reken Methodiek (URM). Alle pensioenuitvoerders in Nederland werken hier sinds 1 oktober 2019 mee. En het is sinds 2019 verplicht voor de verwachte pensioenbedragen op mijnpensioenoverzicht.nl en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). We willen dat de bedragen die je ziet overeenkomen. Daarom maken we op je persoonlijke pensioenpagina ook gebruik van deze rekenmethode.

Je verwachte pensioenuitkering is een inschatting, je opgebouwde pensioenkapitaal verandert hierdoor niet.

Voor de berekening van je verwachte pensioen maken we gebruik van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Die gegevens bestaan uit 2.000 scenario’s die rekening houden met de ontwikkeling van aandelenrendement, rente-ontwikkeling en prijsstijgingen. Elk kwartaal publiceert DNB nieuwe gegevens. Die gebruiken we elk kwartaal om je verwachte pensioen opnieuw te berekenen.

Jouw pensioengeld bij BeFrank is en blijft van jou. Dat is wettelijk zo geregeld. Schuldeisers kunnen niet aan jouw pensioengeld komen.

Bij BeFrank beleggen we jouw pensioengeld volgens de zogenaamde lifecycle-methode. Dit betekent dat we rekening houden met leeftijd door te focussen op het maken van rendement als je jong bent. Er is dan tijd om tussentijdse schommelingen goed te maken als de economie weer aantrekt.

Als je pensioenleeftijd dichterbij komt, zorgen we ervoor dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk blijft. We focussen dan minder op het maken van rendement. De waarde van de beleggingen kan dan nog steeds omhoog of omlaag. Maar het doel is dan dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk wordt.

Wil je meer weten? Lees dan onze beleggingsbrochure.

Je bent er een paar minuten mee bezig. Doe nu de profielbepaler. Dan kun je daarna door met waar je mee bezig was én heb jij je pensioen goed geregeld. Lekker!

Als je niets doet, blijven we beleggen op basis van de standaardkeuzes die je werkgever heeft gemaakt. Daar is niets mis mee. Het is niet voor niets de standaard. Maar waarom zou je niet kiezen voor een profiel dat echt bij jou past? Met de daarbij behorende rendementen? Doe daarom eenvoudig en snel de test en check welk beleggingsrisico bij jou past.

Dat begrijpen we, daar heb je ons gelukkig voor. We helpen je met het bepalen van je beleggingsrisico. Dat is echt zó gedaan. Doe de test en check welk beleggingsrisico bij jou past.

Snel weten hoe beleggen bij BeFrank werkt? Lees dan deze pagina.