Menu

Zo begin je met trailrunnen

2 juni 2022

Nieuws

Hardlopen kennen we allemaal, maar wat als je iets meer uitdaging zoekt? Dan is trailrunning misschien iets voor jou. Bij deze sport ren je op onverharde paden, dwars door de natuur. Wat is het voordeel van trailrunning en waar kun je het doen?

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een vorm van hardlopen waarbij je buiten de gebaande paden gaat. In plaats van over het fietspad of de stoep, ren je bij trailrunning door de natuur. Dwars door het bos of de duinen, waarbij je rotsen, beekjes of modderpoelen trotseert. Een belangrijk verschil met hardlopen is dat trailrunning minder gaat over de snelheid, maar meer over het ervaren van de natuur. Af en toe een stuk lopen is daarom helemaal oké. Toch is trailrunning niet minder zwaar dan gewoon hardlopen. Sterker nog: zelfs de meest ervaren hardlopers komen zichzelf behoorlijk tegen in de natuur.

Wat heb je nodig?

Voor trailrunning heb je eigenlijk maar weinig nodig, behalve comfortabele hardloopkleding en goede schoenen. Trailrunningschoenen verschillen van hardloopschoenen door het grove profiel in de zool. Welk type schoen je kiest, hangt af van de ondergrond. Ren je veel op vlakke en heuvelachtige paden? Dan heb je een andere schoen nodig dan wanneer je in de bergen rent. Bij de meeste sportwinkels hebben ze inmiddels veel ervaring met trailrunning en de benodigde uitrusting. Laat je hier goed adviseren, want zo verklein je de kans op blessures.

Waar kun je trailrunnen?

Bij trailrunnen denk je misschien al snel aan de bergen, maar ook in Nederland kun je prima trailrunnen. Ons land is misschien klein, maar we hebben wel veel afwisselende natuur. Eén zoekopdracht op Google en je komt de mooiste trails tegen. Van het Limburgse heuvelland tot de Veluwe. Maar ook als je liever wat dichter bij huis rent, kun je trailrunnen. Bijvoorbeeld in het bos of in de duinen. Volg een uitgestippelde trail (bijvoorbeeld de trailrunningroutes van Natuurmonumenten), of sla gewoon het eerste bospad in dat je tegenkomt: alles mag!

Tips om te beginnen met trailrunnen

1. Loop niet te hard van stapel

Trailrunnen is zwaar. Zeker wanneer je nog niet eerder op de onverharde weg hebt gerend. Je krijgt te maken met stijgen en dalen, en de ondergrond kan verrassend zijn. Dit is vermoeiender dan je denkt! Leg de lat daarom niet te hoog voor jezelf, en sta het jezelf toe om af te wennen aan deze nieuwe vorm van hardlopen.

2. Kies een omgeving die je kent

Ga je voor het eerst trailrunnen? Kies dan een omgeving die je al kent. Bijvoorbeeld het bos waar je wel vaker wandelt met de hond, of de duinen waar je regelmatig komt. Zo heb je al een idee van de afstand, verdwaal je minder snel én kun je beter focussen op de omgeving.

3. Trek voldoende laagjes aan

Bij trailrunnen ben je vaak verder van huis dan tijdens het hardlopen. Het kan dus even duren voordat je weer thuis bent. Trek daarom meerdere laagjes aan. Handig als het weer omslaat, of als je een langer stuk moet lopen: zo voorkom je dat je te snel afkoelt na het rennen. De laagjes die je niet aantrekt, bewaar je in een kleine rugzak op je rug.

4. Neem eten en drinken mee

In die trailrunning-rugzak kun je meteen een stevige powerbar meenemen, en een flesje water of sportdrank. Dit is een must, omdat je bij trailrunning vaak verder van de bewoonde wereld bent. Voldoende brandstof meenemen voorkomt dat je uitdroogt of een energietekort krijgt tijdens je run.

5. Geniet ervan!

Veel beginnende trailers willen zo snel mogelijk naar hun eindpunt rennen. Of ze sprinten meteen de eerste berg op die ze tegenkomen, om daarna al bekaf te zijn. Maar bij trailrunning gaat het om meer dan alleen de prestatie: de ervaring is minstens zo belangrijk. Vergeet daarom niet te genieten van je omgeving. Zo haal je het meeste uit je run en ontspan je pas echt. Veel plezier!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.