Menu

Beleggen in lifecycles: zo werkt het

Bij BeFrank beleggen we de pensioenpremie van je medewerkers via de lifecycle-methode. Dat betekent dat we rekening houden met hun leeftijd. Zo zorgen we voor steeds meer zekerheid over hun uiteindelijke pensioen. Hieronder lees je hoe we dat aanpakken.

Zo werkt een lifecycle bij BeFrank

Als je medewerkers jong zijn, willen we veel rendement uit hun beleggingen halen. We beleggen dan met wat meer risico.

Hoe dichter je medewerkers bij hun pensioenleeftijd komen, hoe minder risicovol we beleggen. We veranderen de beleggingsmix dan jaarlijks in kleine stapjes. We verkleinen het beleggingsrisico en het renterisico. Dat is het risico dat beleggingen minder waard worden doordat de rente daalt.

Je medewerkers hoeven dus niet bang te zijn dat we in één keer alle beleggingen verkopen tegen een slechte koers. We gaan alleen voor rendement als het kan. En voor zekerheid als de pensioenleeftijd dichtbij komt.

Gespreid beleggen

Ook spreiden we de beleggingen goed over verschillende landen en sectoren. Zo verkleinen we de risico’s van beleggen. Speelt er een probleem in een bepaalde sector? Of in een land? Dan heeft dat minder invloed op de totale waarde van het pensioen van je medewerkers.

Welke lifecycles hebben we?

Naast het beleggingsrisico bestaan er ook beleggingsvormen. Jij bepaalt de standaard beleggingsvorm van de lifecycle. Je medewerkers kunnen deze vorm daarna altijd wijzigen.

Dit zijn de drie vormen:

1. Passief beleggen

Kies je voor passief beleggen? Dan beleggen we de pensioenpremies van je medewerkers vooral in fondsen die als doel hebben om de markt zo goed mogelijk te volgen (indextrackers). Deze volgen de ontwikkeling van een beurs zo goed mogelijk zonder daarbij af te wijken van de markt. De enige uitzondering hierbij zijn de bewuste uitsluitingen op gebied van verantwoord beleggen.

2. Actief beleggen

Kies je voor actief beleggen? Dan beleggen wij het pensioengeld van je medewerkers in fondsen die actief worden beheerd met als doel de markt te verslaan. Hier spelen de aangestelde vermogensbeheerders in op ontwikkelingen op de markt. Zo proberen ze op de lange termijn meer rendement te halen.

3. Duurzaam beleggen

De naam zegt het al: de fondsen in deze lifecycle hebben we geselecteerd op duurzaamheid. Deze lifecycle bestaat uit fondsen van Triodos Investment Management. We beleggen uitsluitend in ondernemingen, overheden en instanties met een bewezen positieve impact op de wereld. Goed om te weten: bij alle drie de lifecycles beleggen we zo duurzaam mogelijk. Meer weten? Lees dan welke duurzame keuzes per lifecycle wij maken.

Beleggingsrisico

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wij beperken die beleggingsrisico van je medewerkers zoveel mogelijk. En geven inzicht in die risico’s.

Bij BeFrank vinden we het belangrijk dat je medewerker zelf invloed heeft op de beleggingen. Als werkgever bepaal jij het standaard risicoprofiel van je medewerkers. Daarna bepalen zij zelf of dat bij hen past. Het gaat tenslotte om hun toekomst.

Risicoprofielen

Bij BeFrank kiezen je werknemers uit vijf risicoprofielen: neutraal, defensief, zeer defensief, offensief of zeer offensief. Benieuwd welke keuzes je nog meer kan maken voor je medewerkers? Bekijk onze pagina over beleggingskeuzes.

Age styling

Sommige medewerkers weten nu al dat hun werkelijke pensioenleeftijd later zal zijn dan de leeftijd die in hun pensioenregeling staat. Zij kunnen hun afbouwmoment dan het beste verschuiven naar hun verwachte AOW-leeftijd. Zo sluit de opbouw van hun pensioen beter aan op hun persoonlijke situatie. Dit noemen we ‘age styling’.

Doorbeleggen na de pensioenleeftijd

Je medewerkers mogen doorbeleggen na hun pensioendatum. Dat staat in de Wet verbeterde premieregeling.

Hoe dat werkt? Met een deel van het pensioenkapitaal kunnen je medewerkers na hun pensioendatum blijven beleggen. Zo hebben ze kans op een hoger pensioen. Ook hangt de hoogte van hun pensioenuitkering minder sterk af van de rente op één moment.

Weten je medewerkers nu al dat ze willen doorbeleggen? Dan is het slim als ze hier al tijdens hun pensioenopbouw rekening mee houden. Hun beleggingshorizon wordt namelijk breder. Oftewel: ze spreiden hun risico’s over meerdere jaren.

Je kunt er ook voor kiezen om doorbeleggen als standaardoptie op te nemen in de pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen.

BeFrank heeft lifecycles ontwikkeld met een aangepaste risicoafbouw. Zo sluit de beleggingsmix de hele periode aan op het risicoprofiel.