Menu

Boost je immuunsysteem met zwemmen in natuurwater

2 mei 2023

Nieuws

Zwemmen is goed voor je. Zeker als je een duik in fris natuurwater neemt. Met zwemmen in open water word je één met de natuur en krijg je een frisse energieboost. Maar hoe neem je veilig een duik in natuurwater en waar in Nederland kun je goed buitenzwemmen?

Wat is natuurzwemmen?

De naam zegt het al. Natuurzwemmen is zwemmen in natuurwater, zoals in meren, plassen of in de zee. De laatste jaren is dit flink in populariteit gestegen. Toen de sportscholen en zwembaden gesloten waren vanwege corona zochten mensen namelijk een manier om toch te blijven bewegen. Natuurzwemmen was één van de manieren waarop we dat konden doen.

Toch is het belangrijk dat je oplet wanneer en waar je zwemt. Het Nederlandse natuurwater is vaak behoorlijk koud. Zeker in de winter liggen de temperaturen van natuurwater flink laag en ook in het voorjaar komt het water vaak niet boven de twaalf graden. Dat is in het begin wel even wennen, maar heeft veel gezondheidsvoordelen. Zwemmen in koud natuurwater geeft je immuunsysteem een boost, verbetert je bloedsomloop en vermindert gevoelens van stress. Dat maakt natuurzwemmen dus zo hot!

Waar kun je natuurzwemmen?

In Scandinavische landen is zwemmen in koud natuurwater al eeuwenlang populair. Maar ook in Nederland horen we steeds meer over deze hype. In ons eigen land kun je op verschillende plekken zwemmen in natuurwater. De mooiste plekken zijn bijvoorbeeld het Blauwe Meer in Drenthe, de Vinkeveense Plassen in Utrecht, het Veluwemeer of de Oosterplas in Bloemendaal. Op een van deze adembenemende plekken ben je even één met de natuur.

Let wel op bij het kiezen van je zwemspot. Neem niet zomaar een duik in een rivier of gracht bij jou in de buurt. Zwemmen op locaties met te veel stroming, scheepvaart of bijvoorbeeld glas op de bodem is namelijk heel gevaarlijk. Op de website van je gemeente vind je vaak een lijst met mogelijke natuurzwemlocaties in de omgeving.

Hoe begin je met natuurzwemmen?

Als je begint met natuurzwemmen, moet je allereerst wennen aan de lage temperatuur en ontdekken hoe je warm blijft. Behalve wanneer het hoogzomer is, is het Nederlandse zwemwater flink fris.

Bij voorkeur begin je met natuurzwemmen als het water zo’n 12 graden is. Wil je in nog kouder water zwemmen, dan moet je dit heel goed trainen. Bijvoorbeeld met behulp van een koudwatercoach.

Als je toch zelf gaat natuurzwemmen, lees je dan van tevoren in op erkende websites. Ook komen deze tips goed van pas:

1.      Duik niet zomaar in het koude water, maar bouw het rustig op. Loop stap voor stap het water in of maak gebruik van een trapje of reling. Focus op je ademhaling en probeer de kou als het ware te omarmen. Maak ook eerst je polsen nat en kijk hoe je op het koude water reageert.

2.      Blijf niet te lang in het water. In de regel staat hier 1 minuut per graad watertemperatuur voor. Als het water drie graden is kun je dus maximaal drie minuten zwemmen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. Luister dus goed naar je lichaam en ga uit het water als jij denkt dat het nodig is. Het gaat er niet om dat je zo lang mogelijk in het water blijft: een korte duik is meer dan genoeg om een energieboost van te krijgen.

3.      Neem voor na het zwemmen warme kleding en eventueel een thermoskan met thee mee. Kies ook een plek die dichtbij huis is, zodat je snel een warme douche kunt nemen. Belangrijk is namelijk dat je na je frisse duik snel weer opwarmt. Let op: spring niet meteen onder een loeihete douche, want dan is het temperatuurverschil weer te groot.

4.      Ga nooit alleen natuurzwemmen, maar doe dit samen met een zwembuddy. Dat kan iemand zijn die jou vanaf de kant in de gaten houdt of die met je mee zwemt. Wel zo veilig en bovendien ook een stuk gezelliger.

Natuurzwemmen is een simpele manier om je immuunsysteem te boosten. Het is wel even doorbijten als je in het frisse water stapt, maar de energieboost achteraf maakt alles goed. Spring jij erin?

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.