Menu

Duurzaam beleggen: keuze uit drie niveaus

Bij BeFrank bieden we drie beleggingsvormen: passief, actief en duurzaam (impact). Welke vorm je als werkgever ook kiest, we investeren in bedrijven die eerlijk omgaan met mens en milieu. En die impact zien jij en je werknemers elk jaar terug op de persoonlijke pensioenpagina.

Passief en Actief

Onze Actieve en Passieve Lifecycle dragen bij aan een duurzamere wereld. We sluiten bedrijven of landen uit die zich bezighouden met ongewenste activiteiten zoals tabak en de meest schadelijke vormen van de fossiele industrie. Ook als ze zich niet houden aan de nationale en internationale wetgeving rondom kinderarbeid en mensenrechten.

We investeren ook in sociale en milieuvriendelijke projecten. Denk daarbij aan de uitbreiding van het elektrische wagenpark van Leaseplan en het verduurzamen van de postbezorging van PostNL.

Duurzaam

De naam zegt het al: de Duurzame Lifecycle is onze meest duurzame beleggingsvorm. Hierbij beleggen we alleen in ondernemingen, overheden en instanties met een bewezen impact op de wereld. We gebruiken fondsen beheerd door Triodos Investment Management, waarbij de beleggingen een positieve invloed moeten hebben op mens en maatschappij. Daardoor wordt er bewust niet belegd in enkele grote sectoren. Dit noemen we ook wel ‘impact beleggen’.

Verder lezen:

Duurzame keuzes stimuleren én afdwingen

Naast het uitsluiten van ongewenste bedrijven en activiteiten, maken we ons ook sterk om te zorgen dat de bedrijven waar we wél in beleggen duurzame keuzes blijven maken. Daarbij is het soms nodig om druk uit te voeren op bedrijven. Hoe onze vermogensbeheerders dat doen?

  • Ze stemmen bij een aandeelhoudersvergadering (‘voting’) en hebben op die manier een stem in het (toekomstig) beleid van het bedrijf.
  • Ze spreken bedrijven aan op hun gedrag of activiteiten. Dit noemen we ook wel ‘engagement’.

Impact zichtbaar maken

Op het Sustainable Impact Dashboard op de persoonlijke pensioenpagina zien medewerkers precies welke impact zij maken met hun pensioenpremie. Werkgevers ontvangen jaarlijks een totaaloverzicht van de impact die zij gemaakt hebben met het pensioengeld.

Verder lezen over onze duurzame beleggingen?