Menu

Alles over het nieuwe pensioenstelsel

Dit artikel is bijgewerkt op: 23 april 2024
Na ruim tien jaar onderhandelen en vele vragen in de Tweede en Eerste Kamer is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen. De nieuwe wet is ingegaan op 1 juli 2023. Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd en de toekomst. Als werkgever moet je uiterlijk op 1 januari 2028 je pensioenregeling hebben omgezet. We snappen dat dit vragen oproept. Op deze pagina vind je meer uitleg en links naar artikelen over het nieuwe pensioenstelsel.

In het kort: wat wijzigt er?

Bij BeFrank brengt het nieuwe pensioenstelsel voor de meeste pensioenregelingen onder andere de volgende drie wijzigingen met zich mee:

  • In de huidige regelingen stijgt de pensioenpremie naarmate je werknemers ouder worden. In de nieuwe regelingen geldt voor elke werknemer, van jong tot oud, hetzelfde premiepercentage.
  • In de huidige regelingen is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van het salaris en het aantal dienstjaren. Bij het berekenen van het nabestaandenpensioen wordt de franchise van het salaris afgetrokken. In de nieuwe regelingen is het nabestaandenpensioen een percentage (maximaal 50%) van het salaris. Het aantal dienstjaren maakt niet meer uit. De franchise wordt niet van het salaris afgetrokken om het nabestaandenpensioen te berekenen.
  • De toetredingsleeftijd is per 1 januari 2024 voor alle pensioenregelingen verlaagd naar 18 jaar. Werknemers bouwen nu vanaf 18 jaar pensioen op. 

Onderstaande animatie legt je in 3 minuten op hoofdlijnen uit wat er wijzigt.

BeFrank Keuzetool voor werkgevers

Op je werkgeversportaal heb je toegang tot de handige BeFrank Keuzetool. In één oogopslag krijg je een indicatie van de impact van het nieuwe pensioenstelsel op de pensioenregeling van jouw organisatie. En je ziet ook direct welke impact dit heeft op het pensioen van je medewerkers. Handig! In deze animatie zie je hoe de BeFrank Keuzetool werkt.

Vraag advies aan je adviseur

Jouw adviseur helpt je bij het maken van uiteindelijke keuzes. De keuzetool is een handig hulpmiddel om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Met één druk op de knop maak je een download van alle data zodat je zelfs de impact per werknemer ziet. Zo maken jullie samen de juiste keuze. En natuurlijk staan wij altijd klaar om de opties met jullie door te nemen!

Artikelen over het nieuwe pensioenstelsel

Wil je weten hoe wij de pensioenregeling omzetten naar de nieuwe pensioenwet? Lees hier ons implementatieplan. Of Bekijk hier de versie voor werknemers.

Meer informatie over BeFrank of onze dienstverlening?

Nog geen klant bij BeFrank? En wil je meer informatie over BeFrank, onze pensioenregelingen of dienstverlening? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.