Menu

Het nieuwe pensioenstelsel

Dit artikel is bijgewerkt op: 3 juli 2023
Na ruim tien jaar onderhandelen en vele vragen in de Tweede en Eerste Kamer is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen. De nieuwe wet gaat is ingegaan op 1 juli 2023. Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd en de toekomst. Op deze pagina vind je meer uitleg en links naar artikelen over het nieuwe pensioenstelsel.

In het kort: wat wijzigt er?

Bij BeFrank brengt het nieuwe pensioenstelsel voor de meeste pensioenregelingen twee wijzigingen met zich mee:

  • In de huidige regelingen stijgt de pensioenpremie naarmate je werknemers ouder worden. In de nieuwe regelingen geldt voor elke werknemer, van jong tot oud, hetzelfde premiepercentage.
  • In het nieuwe pensioenstelsel worden de percentages en definities binnen het nabestaandenpensioen veranderd in een vaste standaard.

In een video leggen we in drie minuten op hoofdlijnen uit wat er wijzigt. Nog belangrijk om te weten is dat de transitieperiode is verlengd naar 1 januari 2028. Verder wordt de toetredingsleeftijd per 1 januari 2024 voor alle pensioenregelingen verlaagd naar 18 jaar. Werknemers bouwen dan vanaf 18 jaar pensioen op. 

Wtp-regeling uitvoeren sinds 1 juli 2023 mogelijk bij BeFrank 

Werkgevers hebben tot 1 januari 2028 de tijd om hun huidige pensioenregeling om te zetten naar een regeling die voldoet aan de nieuwe pensioenwet. Bij BeFrank kun je sinds 1 juni een offerte aanvragen voor een Wtp-regeling. En wij kunnen de nieuwe pensioenregeling ook al uitvoeren.

BeFrank Keuzetool voor werkgevers

Om werkgevers te helpen bij het maken van een keuze voor een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de eisen van de Wtp, biedt BeFrank de handige BeFrank Keuzetool aan. Werkgevers kunnen via deze online tool in één oogopslag zien wat de impact van het nieuwe pensioenstelsel op de pensioenregeling van hun bedrijf is. Samen kun je kijken wat de beste keuze is voor de werkgever.

Hoe gaan we om met pensioenkapitaal bij overlijden?

Met de nieuwe pensioenwet wijzigt de manier waarop we het pensioenkapitaal bij overlijden verdelen. Op pensioenkapitaal dat is opgebouwd onder de huidige pensioenwet blijft restitutie van toepassing. Daarmee optimaliseren we het nabestaandenpensioen. Dit wijzigt onder de Wet toekomst pensioenen. Pensioenkapitaal dat onder de nieuwe wet wordt opgebouwd, verdelen we bij overlijden onder de overige deelnemers.

Goed geregeld voor werknemers

In het nieuwe pensioenstelsel verandert het nabestaandenpensioen. Om werknemers hierin goed te begeleiden heeft BeFrank de Keuzehulp Nabestaandenpensioen ontwikkeld. We begeleiden werknemers stap voor stap bij het maken van keuzes voor nabestaandenpensioen en maken de keuzes persoonlijk.

Artikelen over het nieuwe pensioenstelsel

Wil je weten hoe wij de pensioenregeling omzetten naar de nieuwe pensioenwet? Lees hier ons implementatieplan. Of bekijk hier de versie voor deelnemers.

Meer informatie over BeFrank of onze dienstverlening?

Wil je meer informatie over BeFrank, onze pensioenregelingen of dienstverlening? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.