Menu

Het nieuwe pensioenstelsel

Dit artikel is bijgewerkt op: 24 april 2024
Na ruim tien jaar onderhandelen en vele vragen in de Tweede en Eerste Kamer is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen. De nieuwe wet is ingegaan op 1 juli 2023. Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd en de toekomst. Op deze pagina vind je meer uitleg en links naar artikelen over het nieuwe pensioenstelsel.

In het kort: wat wijzigt er?

Bij BeFrank brengt het nieuwe pensioenstelsel voor de meeste pensioenregelingen drie wijzigingen met zich mee:

  • In de huidige regelingen stijgt de pensioenpremie naarmate werknemers ouder worden. In de nieuwe regelingen geldt voor elke werknemer, van jong tot oud, hetzelfde premiepercentage.
  • In de huidige regelingen is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van het salaris en het aantal dienstjaren. Bij het berekenen van het nabestaandenpensioen wordt de franchise van het salaris afgetrokken. In de nieuwe regelingen is het nabestaandenpensioen een percentage (maximaal 50%) van het salaris. Het aantal dienstjaren maakt niet meer uit. De franchise wordt niet van het salaris afgetrokken om het nabestaandenpensioen te berekenen.
  • De toetredingsleeftijd is per 1 januari 2024 voor alle pensioenregelingen verlaagd naar 18 jaar. Werknemers bouwen nu vanaf 18 jaar pensioen op. 

In een video leggen we in drie minuten op hoofdlijnen uit wat er wijzigt. 

Wtp-regeling uitvoeren sinds 1 juli 2023 mogelijk bij BeFrank 

Werkgevers hebben tot 1 januari 2028 de tijd om hun huidige pensioenregeling om te zetten naar een regeling die voldoet aan de Wtp. Bij BeFrank kun je een offerte aanvragen voor een Wtp-regeling.

BeFrank Keuzetool voor werkgevers

Om werkgevers te helpen bij het maken van een keuze voor een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de eisen van de Wtp, biedt BeFrank de handige BeFrank Keuzetool aan. Werkgevers kunnen via deze online tool in één oogopslag zien wat de impact van het nieuwe pensioenstelsel op de pensioenregeling van hun bedrijf is. Samen kun je kijken wat de beste keuze is voor de werkgever.

Verdeling pensioenkapitaal bij overlijden

De verdeling van het pensioenkapitaal bij overlijden verandert. Pensioenkapitaal dat onder de Wtp wordt opgebouwd, verdelen we bij overlijden onder alle deelnemers bij BeFrank met een vergelijkbare regeling. Op pensioenkapitaal dat onder de oude pensioenwet is opgebouwd, blijft restitutie van toepassing. Restitutie houdt in dat het pensioenkapitaal bij overlijden gebruikt wordt voor het nabestaandenpensioen.

Goed geregeld voor werknemers

In het nieuwe pensioenstelsel verandert het nabestaandenpensioen. Om werknemers hierin goed te begeleiden heeft BeFrank de Keuzehulp Nabestaandenpensioen ontwikkeld. We begeleiden werknemers stap voor stap bij het maken van keuzes voor nabestaandenpensioen en maken de keuzes persoonlijk.

Artikelen over het nieuwe pensioenstelsel

Wil je weten hoe wij de pensioenregeling omzetten naar de nieuwe pensioenwet? Lees hier ons implementatieplan. Of bekijk hier de versie voor deelnemers.

Meer informatie over BeFrank of onze dienstverlening?

Wil je meer informatie over BeFrank, onze pensioenregelingen of dienstverlening? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.