Menu

Uit elkaar: wat betekent dat voor je pensioen?

Je pensioen is misschien wel het laatste waaraan je denkt als je uit elkaar gaat. Toch heeft dit (grote) invloed op je pensioen. We leggen uit waarom het slim is hierbij stil te staan.

Het pensioen dat je tijdens je relatie opbouwt, is voor de helft van je ex-partner. Dit is wettelijk zo geregeld. Er zijn twee dingen belangrijk om te weten als je uit elkaar gaat:

  1. Je ex-partner heeft recht op de helft van je opgebouwde ouderdomspensioen
  2. Je ex-partner krijgt mogelijk ook Bijzonder Partnerpensioen als jij overlijdt.

Je mag andere afspraken maken

Je mag met je ex-partner andere afspraken maken om het pensioen te verdelen. Leg dit wel duidelijk vast. Dat kan op voorhand, bijvoorbeeld bij je huwelijkse voorwaarden. Maar jullie kunnen dit ook afspreken nádat jullie uit elkaar zijn gegaan. Waar je ook voor kiest, laat je goed adviseren.

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap?

En gaan jullie uit elkaar? Dan krijgt BeFrank dit door vanuit het Basisregistratie Personen (BRP). Je ontvangt dan van ons een e-mail waarin wij vragen dan om een kopie van het echtscheidingsconvenant én het Mededelingsformulier van de overheid. Je vindt dit formulier op rijksoverheid.nl.

Wonen jullie samen?

En gaan jullie uit elkaar? Laat ons dan óók weten hoe jullie het pensioen willen verdelen. Want als jullie langer dan zes maanden hebben samengewoond, dan gelden dezelfde regels als bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Geef je afspraken aan ons door

Bouw je pensioen op bij BeFrank? Of heb je dit in het verleden gedaan? En heb je met je ex-partner duidelijke afspraken gemaakt over je pensioen? Geef deze afspraken dan aan ons door.

Om jullie afspraken te verwerken, hebben wij jullie echtscheidingsconvenant en het mededelingsformulier nodig. Mail deze naar klantenservice@befrank.nl. Wij zetten jullie afspraken dan in ons systeem. Zo is je pensioen goed geregeld. Ook na je scheiding.

Let op: geef jullie afspraken binnen twee jaar na jullie scheidingsdatum aan ons door.

Horen we niets? Dan gaat een deel van je pensioen naar je ex

Geef je in de twee jaar na je scheidingsdatum geen afspraken door? Dan reserveren wij het Bijzonder Partnerpensioen automatisch voor je ex. Je ex-partner kan dan ook aanspraak maken op een deel van je ouderdomspensioen als jij met pensioen gaat.