Je pensioen is misschien wel het laatste waaraan je denkt als je uit elkaar gaat. Toch heeft dit invloed op je pensioen. We leggen uit waarom. En wat je met je ex-partner kunt regelen.
Als je uit elkaar gaat, heeft je ex-partner standaard recht op een deel van je pensioen. Onderstaande video legt je in het kort uit hoe dit zit. Op je persoonlijke pensioenpagina lees je meer over hoe je jouw pensioen kunt verdelen als je uit elkaar gaat. Dit hangt namelijk af van je situatie.
Waren jullie getrouwd of geregistreerd partners?
Dan heeft je ex-partner standaard recht op:
- De helft van je (ouderdoms)pensioen. Dit gaat om het (ouderdoms)pensioen dat je tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd.
- Het bijzonder partnerpensioen als je overlijdt. Dit is het partnerpensioen dat je tot de beëindiging van je relatie hebt opgebouwd. Als je uit elkaar gaat, wordt het omgezet in een bijzonder partnerpensioen.
Je kunt afspraken maken over de verdeling
Je kunt met je ex-partner afspraken maken om het pensioen (anders) te verdelen. Leg dit duidelijk vast. Dat kan op voorhand, bijvoorbeeld bij je huwelijkse voorwaarden. Maar jullie kunnen dit ook afspreken nádat jullie uit elkaar zijn gegaan. Waar je ook voor kiest, laat je goed adviseren.
Geef je afspraken aan ons door
Als je na een huwelijk of geregistreerd partnerschap uit elkaar gaat, ontvangen wij van de Basisregistratie Personen (BRP) hierover bericht. Je ontvangt daarna van ons een e-mail waarin wij vragen om je afspraken over de verdeling van je pensioen aan ons door te geven. Wat hebben we van je nodig?
- Het mededelingsformulier van de overheid. Je vindt dit formulier op Rijksoverheid.nl.
- Een kopie van het echtscheidingsconvenant of de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Op je persoonlijke pensioenpagina kun je deze documenten uploaden. Wij zetten jullie afspraken dan in ons systeem. Zo is je pensioen volgens jullie afspraken verdeeld.
Let op: geef jullie afspraken binnen 2 jaar na jullie scheidingsdatum aan ons door.
Woonden jullie samen?
Woonden jullie langer dan 6 maanden samen of hadden jullie een samenlevingsovereenkomst? Dan heef je ex-partner standaard recht op het bijzonder partnerpensioen. Wij krijgen geen melding van de BRP als jullie uit elkaar gaan. Heb je (andere) afspraken gemaakt over het bijzonder partnerpensioen? Dan is het belangrijk dit te mailen naar klantenservice@befrank.nl.
Ontvangen we je afspraken niet?
Je hebt vanaf de beëindiging van je relatie 2 jaar de tijd om jullie afspraken aan ons door te geven. Ontvangen we niets? Dan reserveren wij het bijzonder partnerpensioen automatisch voor je ex-partner. En als je getrouwd of geregistreerd partner was, ben je zelf verantwoordelijk voor de verdeling van je (ouderdoms)pensioen als je met pensioen gaat. Dit is wettelijk bepaald.