Menu

Zo voorkom je gehoorschade door (te) hard geluid

14 augustus 2024

Nieuws

Heb jij weleens last van een piep in je oren na een feestje? Dan hebben je oren schade opgelopen. Gehoorschade komt bij steeds meer mensen voor en is helaas onomkeerbaar. Gelukkig kun je dit grotendeels voorkomen, bijvoorbeeld door af en toe een geluidspauze in te lassen.

De oorzaken van gehoorschade

Gehoorschade heeft verschillende oorzaken. Zo kun je gehoorverlies krijgen door ouderdom of door een ongeval. Bij jongere mensen is gehoorschade vaak het gevolg van beschadiging aan het trommelvlies door harde geluiden. Hoe harder het geluid, hoe groter de kans op gehoorbeschadiging. 

Tot 80 decibel is geluid veilig. Dat is vergelijkbaar met het niveau van een föhn in de hoogste stand. Alles boven 80 decibel is gevaarlijk. Je kunt gehoorbeschadiging in één keer oplopen door een harde knal, maar ook door regelmatig naar te harde geluiden te luisteren. Denk hierbij aan harde muziek in een club of op een festival. Maar ook het luisteren van muziek via je koptelefoon is vaak te hard voor je oren.

De gevolgen van gehoorschade

Zijn je oren beschadigd door hard geluid, dan is de schade onomkeerbaar. Als de trilhaartjes in je oor beschadigd zijn hoor je slechter. Of je krijgt last van een piep of ruis. Vaak gaat dit na rust weer over.  Als je oren echt beschadigd zijn, is de piep of ruis blijvend. Dit noemen we tinnitus of oorsuizen.

De gevolgen van gehoorschade op je leven zijn groot. Als je altijd een piep hoort, kost concentreren veel moeite en slaap je vaak minder goed. Ook worden gesprekken lastiger te volgen. Dit beïnvloedt je werk en je sociale leven. Bij sommige mensen leidt gehoorschade zelfs tot een depressie, zoveel impact heeft het op hun welzijn.

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade is niet te genezen. Het is daarom heel belangrijk dat je je oren beschermt tegen harde geluiden. Daarvoor hebben we een aantal tips:

  1. Draag oordopjes als je naar een evenement gaat
    Ga je naar een festival of concert? Zorg er dan voor dat je oordopjes bij je hebt. Bij veel audiciens kun je oordopjes op maat laten maken. Deze beschermen je oren zo goed mogelijk. Vaak krijg je er ook een handig opbergtasje bij. Hang deze aan je sleutelbos of stop het in je portemonnee, zodat je je oordopjes nooit vergeet.

  2. Hou voldoende afstand tot de geluidsbron
    Sta je op dat feestje en heb je je oordopjes in? Hou ook dan nog steeds voldoende afstand tot de speakers. Zet ook thuis de radio of televisie niet te hard. Plaats geen surround sound-systeem vlak achter de bank. Ongemerkt kan het geluid daardoor veel te hard staan.

  3. Las af en toe een ‘geluidspauze’ in
    Na het bezoeken van een festival of concert is het verstandig om een geluidspauze in te lassen. Gun je oren minimaal 24 uur rust door geen muziek te luisteren en vermijd plekken waar veel lawaai is.

  4. Investeer in een goede koptelefoon
    Als je de keuze hebt, kies dan voor een koptelefoon in plaats van oordopjes. Oortjes plaats je namelijk rechtstreeks in de gehoorgang. Hierdoor is het geluid veel harder dan bij een koptelefoon. Zet het volume ook niet hoger dan 60% van het maximumvolume en luister niet langer dan een uur achter elkaar. 

Een avondje naar een concert of uit je dak op een festival. Hoe gezellig het ook klinkt, op alle plekken waar veel geluid is, loop je kans op gehoorschade. Voorkomen is dan de enige optie. Met een betere koptelefoon, oordopjes op maat en af en toe een geluidspauze. Better safe than sorry, zeggen
we dan maar.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.