Menu

Dit zijn de gezondheidstrends voor 2023

10 januari 2023

Nieuws

Gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende ontspannen. De afgelopen jaren zijn we ons massaal bewust geworden van het belang van een goede leefstijl. Ook in 2023 trekken we deze lijn door. Welke trends kunnen we in het nieuwe jaar verwachten? Spoiler alert: het gaat om minder in plaats van meer.

1. JOMO

Als er iets is wat we de laatste jaren hebben geleerd, is het hoe fijn het is om niet de hele dag ‘aan’ te staan. Een trend die hand in hand gaat met langzamer leven is JOMO. JOMO staat voor “joy of missing out. Het is het tegenovergestelde van FOMO (fear of missing out). FOMO is de angst om dingen te missen en daardoor overal bij willen zijn, terwijl je bij JOMO juist het nietsdoen omarmt. Bewust tijd nemen voor jezelf en letterlijk offline gaan is een manier om stress te verminderen en meer balans te vinden in het leven. In 2023 gaan we hier steeds meer van zien. Dit jaar sla je die saaie verjaardag zonder schuldgevoelens over!

2. Budgetbewust genieten

De prijsstijgingen en de hoge energiekosten hebben veel impact op onze portemonnee. Dit beïnvloedt ook de manier waarop we boodschappen doen. Toch blijven we ons bewust van het belang van gezond eten. In 2023 zien we daarom dat we nog steeds de gezonde keuze maken, maar dan wel met een budget-proof randje. In plaats van iedere dag een stuk (biologisch) vlees, kiezen we meer voor eenpansgerechten op basis van groente. Makkelijk, gezond én lief voor je bankrekening. 

3. Vaker naar buiten

We moesten even wennen, maar tegenwoordig sporten we regelmatig buiten. Ook in 2023 zet deze trend verder door. Activiteiten die we vooral zien zijn low-intensity workouts, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Steeds vaker zien we bovendien de combinatie tussen buiten sporten én buiten overnachten, bijvoorbeeld in afgelegen hutjes in het bos of op een pop-up camping. Eerst urenlang naar je slaapplek hiken en daarna in een warme tent kruipen is goed voor lichaam en geest. 

4. Minder of zelfs geen alcohol

We worden ons steeds meer bewust van de invloed van alcoholgebruik. Het jaar trapt dan ook wederom af met Dry January. Naar verwachting doen er ook dit jaar meer dan 250.000 mensen mee. Ook in de rest van 2023 verwachten we dat steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrij leven. In reactie hierop wordt het aanbod van 0.0%-drankjes ook steeds groter. Zo kun je het ook op een avond zonder alcohol gezellig maken. Hallo, katervrij weekend!

5. Nieuwe sporten uitproberen

Jezelf blijven uitdagen is een belangrijke trend in 2023. Dat kan op allerlei manieren, maar nieuwe sporten uitproberen staat misschien wel met stip op nummer één. Grote kans dat je al eens hebt gehoord van padel, indoor cycling en piloxing, maar als je het nog niet hebt geprobeerd: zeker doen. Een andere sport die we vaker horen is natuurzwemmen, ook in de winter. Dat past goed bij de outdoor­-trend van dit jaar, maar is natuurlijk wel even doorbijten.

Welke sport je ook kiest, belangrijk is dat je iets doet wat bij jou past en waar jij energie van krijgt. Op deze manier wordt bewegen een holistisch onderdeel van een gezonde leefstijl, gecombineerd met gezond eten, minder drinken en regelmatig een frisse neus halen. Dat is het geheim voor een fit 2023!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.