Menu

Padel verovert Nederland

31 maart 2022

BeFit

In conditie blijven doe je door regelmatig bewegen. En dat hou je langer vol als je iets doet waar je plezier in hebt. Daarom laten we je graag kennismaken met verschillende sporten. Zoals padel: een relatief nieuwe racketsport die sinds kort ons land verovert. Wij zijn al fan!

Wat is padel?

Padel is een racketsport die je het beste kan omschrijven als een combinatie van tennis en squash. Bij padel speel je met vier spelers en sta je tegenover elkaar in een grote kooi met glazen achterwanden. De baan – die lijkt op een tennisbaan – wordt gescheiden door een net. Tijdens het spel moet je de bal met je racket over het net spelen. Hiervoor mag je de glazen wanden en het hekwerk gebruiken.

Waar komt padel vandaan?

Padel is relatief nieuw in Nederland, maar gaat jaren terug in de tijd. De sport is ontstaan in de jaren zestig in Mexico, in de stad Acapulco. Hier woonde de zakenman Enrique Corcuera. Hij wilde thuis een tennisbaan aanleggen, maar had net niet genoeg ruimte. Dus besloot hij de baan aan te passen en zelf een soortgelijke sport te bedenken: padel. Al gauw waaide de sport over naar Spanje en in 1974 werd de eerste Europese padelclub opgericht. Toch duurde het nog tot 2010 tot we de eerste padelbaan in Nederland zagen. Op dit moment is padel de snelst groeiende sport van ons land. Er is zelfs al een paar keer een NK Padel georganiseerd. Leuk om te weten: oud-voetballer Arjen Robben speelde een keer mee.     

Wat zijn de spelregels?

De spelregels van padel lijken op die van tennis. Wat padel toch anders maakt, is dat de opslag bij padel onderhands gebeurt en dat je de bal maximaal ter hoogte van je navel mag spelen. Voordat je een bal terugslaat moet hij bovendien één keer op de grond stuiteren. Verder mag je alle wanden gebruiken, zo vaak als je wilt. Door dit op een slimme manier te doen maak je het voor de tegenstander onmogelijk om de bal terug te slaan. Hier verdien je punten mee. Die puntentelling werkt vervolgens hetzelfde als bij tennis en je wint een potje padel als je twee sets wint.

Waarom is padel zo populair?

Het leuke aan padel – of padellen, zoals insiders het noemen – is dat iedereen het kan leren. Veel spelers zien padel als dynamischer en tactischer dan tennis. In een dubbelspel met tennis speel je ook met vier spelers, maar dan kom je als speler lang niet altijd aan de bal. Bij padel ben je juist altijd bezig. En je speelt het ook nog eens buiten (maar kan inmiddels ook op veel plekken binnen). Goed voor een frisse neus en gezonde conditie.

Wat heb je nodig voor padel?

Je hebt maar weinig nodig om te beginnen met deze sport. Padelschoenen of tennisschoenen en een sportieve outfit zijn je basis. Vervolgens speel je het spel met een padelracket en een padelbal. De bal is kleiner en compacter dan een tennisbal, waardoor hij minder stuitert. Het racket heeft gaten en bestaat in verschillende vormen. De vorm die je kiest, hangt af van je niveau. Zo gebruiken beginnende padellers een rond racket, die van gevorderde spelers is juist diamantvormig. Hierdoor is het spel op ieder niveau te spelen.  

Krijg jij ook al zo’n zin om te padellen? Goed nieuws: steeds meer tennisverenigingen openen een padelbaan bij hun club. Dus verzamel drie vrienden, familieleden of collega’s om je heen en speel jullie eerste rally. Game, set, match!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.