Menu

Zo leuk is (tijdelijk) leven zonder alcohol

7 januari 2021

BeFit

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tijdje of helemaal alcoholvrij te leven. Op Instagram zijn er zelfs hele ‘sober communities’, waarin mensen van over de hele wereld elkaar steunen tijdens hun sober journey. ‘Niet-drinken geeft een gevoel van vrijheid dat ik iedereen gun.’

‘Sinds ik niet meer drink, zit er meer energie in mijn lijf dan ik in jaren heb gehad,’ zegt Jacqueline van Lieshout, coach en schrijfster van Ontwijnen en De Geest uit de Fles. ‘Ik heb daadwerkelijk zin om te bewegen. Zoals een kind dat ook heeft. Die wil niet de hele dag op z’n billen in de klas zitten, maar rennen en springen en naar buiten. Dat is het allergrootste voordeel dat ik mezelf geef door niet meer te drinken. Menshttps://ontwijnen.nl/en die drinken, leven constant in een soort mist. Maar dat besef je niet, totdat je stopt en de mist optrekt.’

Trek de fles maar open
Van Lieshout was tot vier jaar geleden een doodgewone borrelaar. Vrijdagmiddag? Schenk dat wijnglas maar vol. Etentje met vriendinnen? Trek de fles maar open. Van Lieshout: ‘Ik dronk zo’n zeventien tot twintig glazen per week. Dat was flink, maar ook niet veel meer dan andere mensen. We drinken alcohol om te ontspannen, te verdoven, maar ook om te verbinden. We hebben het geromantiseerd en zien het als een essentieel onderdeel van een geslaagd en gelukkig leven.’
Voor Van Lieshout was drank lang een trouwe metgezel. ‘Daar kwam verandering in toen mijn man een hartinfarct kreeg,’ vertelt ze. ‘Dat legde onze gezondheid onder de loep. Eerder had ik al eens gedacht: ik moet minder drinken. Maar bij mij is het alles of niets. Ik vond het een bijna onoverkomelijk idee om te stoppen, maar ik heb het cold turkey gedaan en ben nog altijd verbaasd wat dat me allemaal heeft gebracht. Ik ben meer dan twintig kilo afgevallen, slaap veel dieper en rustiger, ben veel actiever en geniet veel meer van het leven.’

Zonder alcohol is leuker
Alcohol is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. Even een moment voor jezelf, onbezorgd zijn, de zorgen van alledag van je laten afglijden. Daarom kunnen we aan het einde van een hectische werkdag snakken naar een biertje. Op een zonnig terras raken we bijna automatisch in de stemming voor een koud glas witte wijn. Is het buiten guur en donker, dan is het de glühwein die lonkt. Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien Nederlanders geregeld drinkt. Gemiddeld zo’n anderhalf glas per dag, maar daar lijkt verandering in te komen.

Steeds meer mensen stoppen (tijdelijk) met alcohol
Waar het drinken van een glas wijn of bier eerder iets was wat bijna iedereen deed, laten steeds meer mensen alcohol een tijdje of helemaal staan. Daar is zelfs een naam voor: sobriety. Deze trend begon bescheiden met de eerste Dry January campagne in Engeland in 2013. Maar al snel waaide het initiatief over naar andere landen. Mensen van over de hele wereld gingen de uitdaging aan om een maand lang te stoppen met alcohol. Alleen al in Nederland is de schatting dat er vorig jaar zo’n 250.000 (!) mensen meededen aan Dry January. In navolging van Dry January is er ook IkPas, een landelijke campagne met als doel om bewuster om te gaan met alcohol. En de overheid riep onlangs de ‘Dranquilo’-campagne in het leven. Ook alcoholvrije maanden als Sober September en Stoptober raken steeds meer ingeburgerd. Wie weet volgen er nog wel meer van die ‘droge’ initiatieven.

Sobriety rocks
Op Instagram zijn de ‘sober communities’ inmiddels niet meer weg te denken. Duizenden mensen over de hele wereld steunen elkaar met motiverende hashtags als #soberissexy en #sobrietyrocks. Wat al die soberista’s gemeen hebben, is dat ze aangeven dat een leven zonder alcohol leuker is. En dat is niet zo gek, want niet – of minder – drinken heeft veel voordelen: je slaapt beter, valt af, bent minder prikkelbaar, krijgt een gezondere huid, wordt fitter en bespaart geld.

Elk weekend feesten en dronken worden
Een van de vele mensen die met volle teugen geniet van een alcoholvrij leven, is presentator Koos van Plateringen, voorheen een stevige drinker. ‘Ik denk dat we allemaal iets zoeken om houvast te hebben in het leven,’ zegt hij. ‘Bij mij was dat jarenlang elk weekend feesten en dronken worden. En dat werd steeds erger. Drie jaar geleden heb ik de knop omgezet en ben ik gestopt. Dat was in het begin wennen. Normaal gooide je er op een saai feestje tien bier in en werd het alsnog leuk. Nu is er geen saus meer om het gezellig te maken. Je kunt het niet meer verdoven.’

Leven in een 3D-film
Het idee is dat een leven zonder drank daardoor saai zou zijn. Maar Van Plateringen vindt juist dat alles veel intenser is geworden sinds hij is gestopt met alcohol. ‘Het geeft me zelfvertrouwen en vrijheid dat ik geen hulpmiddelen nodig heb om mijn leven te leiden. Als mijn leven met alcohol een gewone film was, dan leef ik nu in een 3D-film. Het is allemaal veel echter geworden. Ik ervaar alles zoals het is, waardoor ik soms weer net zo kinderlijk enthousiast kan worden als vroeger. Niet-drinken geeft een gevoel van vrijheid dat ik iedereen gun.’

Eerlijk over alcohol
Om mensen te motiveren en informeren over sobriety, praat Van Plateringen in zijn podcast Eerlijk over alcohol openhartig over wat niet-drinken hem brengt. ‘En op mijn nieuwe platform eerlijkoveralcohol.nl kun je je inschrijven voor de 30 dagen lekker nuchter challenge. Ik wil niemand verbieden om alcohol te drinken, alleen is het vaak zo dat niet jij bepaalt of je drinkt en waar je dat doet, maar dat de drank bepaalt waar je naartoe gaat en met wie je afspreekt. Als jij lekker twee wijntjes wil drinken of een fles, doe dat lekker. Maar laat het een bewuste keuze zijn.’

Hoe hou je het vol?
Ga je een tijdje alcoholvrij? Realiseer je dan dit met ups en downs kan gaan. We geven je wat tips om het beter vol te houden:

1. Ga de uitdaging samen met iemand anders aan. Je partner, een familielid, een vriend(in). Dat is een goede stok achter de deur op moeilijke momenten.
2. Spreek met vrienden af om te gaan wandelen met een koffie-to-go in plaats van een avond samen te borrelen aan de keukentafel. Of ga als het straks weer mag naar de bioscoop. Elke activiteit is goed, als je het maar niet standaard linkt aan alcohol.
3. Zorg voor lekkere alcoholvrije alternatieven. Die zijn er tegenwoordig in overvloed. Zorg dat je een voorraadje hebt, zodat je niet zonder zit op moeilijke momenten.
4. Beloon jezelf regelmatig. Ga lekker languit in bad liggen met een boek, boek als het straks weer kan een dagje wellness of koop iets wat al lange tijd op je verlanglijstje staat.
5. Sta bewust stil bij de voordelen die niet-drinken oplevert: ben je ’s ochtends uitgeruster, presteer je beter tijdens het sporten, is je werk extra snel af?

Laat je inspireren op Instagram
Voel je er nog niet zoveel voor om je alcoholgebruik (tijdelijk) op pauze te zetten? Maar ben je wel nieuwsgierig naar de voordelen van een alcoholvrij leven? Volg dan eens een tijdje wat soberista’s op Instagram. Zoals we al schreven, ze zijn er in overvloed dus je hebt ze zo gevonden. Een tip van ons, scheelt je weer zoekwerk, is Soberinlife. Deze sobriety influencer timmert hard aan de weg om níet drinken nét zo gewoon te maken als wel drinken.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit