Menu

Hoe haal je meer voldoening uit je dag?

3 juni 2024

Nieuws

Wij mensen willen op een dag heel veel. Toch krijg je vaak niet alles op je to-do lijst voor elkaar, wat een gevoel van ontevredenheid geeft. Wat kun je dan wél doen om meer voldoening uit je dag te halen?

Hoge verwachtingen

De tijd waarin we nu leven vraagt veel van ons. Of eigenlijk: we vragen veel van onszelf. Na je werk nog even sporten, boodschappen doen en een verantwoorde maaltijd koken? Heel normaal. In het weekend je huis opruimen, met vrienden afspreken en ook nog langs de verjaardag van je nichtje? Doen we.

Grote kans dat jij, net als veel anderen, de natuurlijke ambitie hebt om zoveel mogelijk uit je dag te halen. Onze samenleving is hier ook op ingericht. We hebben veel verplichtingen: werk, familie, vrienden en onze gezondheid. De nadruk ligt op prestatie en productiviteit, en de verwachtingen die we van onszelf hebben zijn torenhoog. We zijn het gewend om alle ballen in de lucht te houden en om meerdere dingen tegelijk te doen.

We willen te veel tegelijk

Maar door al dat multitasken leven we niet volledig in het moment. Hierdoor maken we sneller fouten en ervaren we meer stress. En als er te veel op je to-do lijst staat, is de kans groot dat je niet alles afkrijgt. Het gevolg? Een gevoel van ontevredenheid of onvoldaanheid.

Ook schiet zelfzorg er op een drukke dag al snel bij in. Als je niet goed voor jezelf hebt gezorgd, bijvoorbeeld door gebrek aan slaap, gezonde voeding of voldoende ontspanning, heeft dit invloed op de manier waarop je de dag ervaart.

Het hoeft niet perfect

Wat kun je dan doen (of juist niet doen) om de dag met een positief gevoel af te sluiten? Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat niet iedere dag perfect hoeft te zijn. Er zijn altijd dagen waarop je minder productief bent. Dat is oké. Daarnaast hebben we een aantal handvatten die je kunt aangrijpen om meer voldoening uit je dag te halen. De sleutel? Minder doen in plaats van meer.

1. Hou je to-do lijst realistisch
Een to-do lijst is nuttig, maar hij moet wel realistisch zijn. Zorg er daarom voor dat de doelen die je voor jezelf stelt haalbaar zijn. Deel grote taken op in hapklare brokken of schrap dingen die nu niet nodig zijn. Zo voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en achteraf baalt omdat je doelen niet hebt behaald.

2. Stel prioriteiten
Bepaal welke zaken op je to-do lijst het belangrijkst zijn en richt je daar als eerste op. Moet je al een tijd lang een afspraak maken met de tandarts, maar schiet het er telkens bij in? Doe dat aan het begin van de dag. Vergeet je steeds je e-mail bij te werken of mensen terug te appen? Plan dan ’s ochtends een blok in je agenda. Dan heb je dat maar alvast gehad.  

3. Neem voldoende pauzes
Altijd maar doorgaan helpt niemand. Neem daarom regelmatig een korte pauze om even te ontspannen. Als je vergeet om tussen je taken door op te laden, maak je sneller fouten of zie je belangrijke dingen over het hoofd. Dat geeft dan weer een gevoel van frustratie en ontevredenheid. De pauzeknop indrukken blijft dus heel belangrijk.

4. Doe iets waar je energie van krijgt
Niets geeft zo’n gevoel van ontevredenheid als altijd maar dingen doen waar je geen zin in hebt. Zorg ervoor dat je je tijd besteedt aan activiteiten of taken waar je energie van krijgt. Dit kan door een betekenisvolle baan te zoeken, vrijwilligerswerk te doen of door tijd door te brengen met familie. Een nieuwe hobby zoeken kan ook. Zolang jij er een energiek gevoel van krijgt, is het goed.

5. Kijk terug aan het einde van de dag
Neem de tijd om aan het einde van de dag terug te kijken op wat je allemaal hebt gedaan. Kijk daarbij niet alleen naar de dingen die je van je lijst hebt afgestreept, maar ook welk gevoel je hiervan kreeg. Neem even de tijd om te focussen op de leuke of bijzondere momenten van je dag. Dit helpt je om een positieve mindset te creëren.

De sleutel naar een voldaan gevoel aan het eind van de dag is dus niet méér doen, maar minder. Wanneer jij die to-do lijst in je hoofd ombouwt tot een ‘done’-lijst, kijk je positiever terug op de dag. Doen!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.