Menu

Zo plan je een sabbatical

30 januari 2019

BeFit

We dromen er allemaal weleens van om een tijdje iets anders te doen: een wereldreis maken, vrijwilligerswerk doen in een vluchtelingenkamp, een yogaretreat volgen op Bali. Maar daar komt nog best wat bij kijken. Hoe bereid je een sabbatical voor en waar moet je op letten?

Maak je droom werkelijkheid
Boven je bord pasta wegdromen over een trektocht door de Pyreneeën is iets anders dan de stap daadwerkelijk zetten. Een sabbatical is niet iets wat je zo maar ‘even’ doet. Het vergt voorbereiding, tijd, lef en doorzettingsvermogen. Vraag je voordat je de mallemolen in werking zet af of je dat ervoor over hebt. Wil je dit écht? En waarom? Formuleer voor jezelf met welk doel jij een sabbatical wilt nemen: wil je de wereld zien, aan jezelf werken of gewoon even rust? Elk doel is goed, zolang je maar iets hebt waarop je kunt focussen. Dit doel zal je tijdens de voorbereidingsfase door moeilijke momenten helpen en zorgt tijdens je sabbatical voor bevrediging. Reken erop dat je zeven tot tien maanden bezig bent met de voorbereidingen.

Oriënterend gesprek
Heb je het besluit genomen om ervoor te gaan, dan is het zaak om je leidinggevende in te lichten over je plan. Tot 2012 kon je met een levensloopregeling sparen voor verschillende vormen van verlof, waaronder een sabbatical. Dat is inmiddels niet meer het geval, maar in sommige CAO’s staat wel iets opgenomen over de voorwaarden van het opnemen van onbetaald verlof, de procedure voor het aanvragen en de maximale verlofperiode. Zoek uit hoe dat bij jou zit en leg daarna aan je baas uit waarom je dit wilt, wat het je zal brengen én in welk opzicht het bedrijf baat heeft bij jouw verlof. Vraag je werkgever om een schriftelijke bevestiging dat je onbetaald verlof mag opnemen.

Money, money, money
Een sabbatical kost geld, dus bedenk hoeveel je nodig hebt. Welke vaste lasten lopen door en hoe ga je die financieren? Kijk kritisch naar je spaarpotje en denk na of er nog andere manieren zijn om inkomsten te genereren. Maak los daarvan een to-do-list waarin je per maand, week en dag opschrijft welke grote en kleine klussen je moet doen om alles in goede banen te leiden. Denk aan: automatische overschrijvingen voor je energie, water, licht enzovoorts; abonnementen opzeggen, stalling voor je auto, je werk goed overdragen en alles voor de reis zelf regelen: vluchten, hotels, vervoer. Reken erop dat je gemiddeld zeven tot tien maanden bezig bent met alle voorbereidingen.

Leestips: Het Sabbaticalproject. Maak uw dromen werkelijkheid van Annet Scheringa, Sabbatsverlof van Gyuri Vergouw en Instant Sabbatical van Elise Verberg.

3 x voordelen van een sabbatical

1. Uit Canadees onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen die op sabbatical zijn geweest zich daarna opgefrist voelt. Driekwart van de ondervraagden zag nieuwe perspectieven en een derde ervoer vermindering van stress.

2. Tijdens een sabbatical kun je eindelijk eens echt tot rust komen. Fysiek, maar ook mentaal. Ons leven lijkt soms net een achtbaan, zo snel gaat alles. Een sabbatical is een goede manier om pas op de plaats te maken en tot jezelf te komen.

3. Misschien heb je al een tijdje het idee dat je op je werk niet op je plek zit. Of dat je relatie op z’n einde loopt. Doordat je tijdens een sabbatical afstand neemt van je leven, lukt het beter om belangrijke beslissingen te nemen.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit