Zo heb je fun tijdens een obstacle run
31 augustus 2017
Een obstacle run op je bucketlist staan? Zo bereid je je het beste voor. Let’s go!
Obstacle run is ’s werelds snelst groeiende sport. Zowel enthousiaste beginnelingen als doorgewinterde obstacle runners doen mee aan deze zware beproevingen door water, modder en natuurlijk met het nodige klim- en klauterwerk. Voor elke obstacle runner geldt: een goede voorbereiding is essentieel. Zeker wanneer je nog wat fun wil beleven tijdens die bikkelharde run.
Conditie is de beste basis
Noteer: een goede conditie en een goed uithoudingsvermogen. Dat is allerbelangrijkste voor het lopen van een obstacle run. Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook bij de onderdelen waar veel kracht voor nodig is. Hoe krijg je die twee basiselementen nou op obstacle run-niveau? Gelukkig kan dat op vele manieren. Zodat je altijd kunt trainen op een manier die het beste bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan wekelijks een aantal keer zwemmen, fietsen, hardlopen of cardiotraining doen in de sportschool.
Gouden combinatie
Bij het hardlopen is duurloop en intervaltraining een gouden combinatie. Bij duurloop train je je uithoudingsvermogen, terwijl intervaltraining je snelheid verbetert. Inspiratie nodig? Hardloopschema’s zorgen voor een goede trainingsopbouw passend bij jouw niveau. Zijn hardloopschema’s niets voor jou? Geen ramp. Bouw het hardlopen dan in jouw eigen tempo op. Zorg er dan wel voor dat je de afstand van je run tijdens je training al eens gerend hebt.
Core en krachtig
Naast conditietraining is krachttraining van groot belang. Dankzij sterke benen gaat het rennen een stuk eenvoudiger, net als het springen over muurtjes. Een sterk bovenlichaam en core komen goed van pas bij het touw- en muurklimmen. Ook hiervoor zijn verschillende trainingsvormen mogelijk zoals bootcamp, HITT-training, CrossFit en krachttraining in de sportschool. Vertel je trainer dat je mee gaat doen aan een obstacle run, zodat je de essentiële spiergroepen nog beter kunt trainen. Maar ook het klimrek in het speeltuintje om de hoek is prima terrein voor het oefenen van bijvoorbeeld de monkey bar. Daarnaast staan in steeds meer parken en bossen in Nederland allerlei trainingsrekken. Optimaal trainen met de obstakels? Er zijn speciale obstacle run trainingslocaties door heel Nederland te vinden.
Meer techniek = minder zwaar
Met de juiste techniek zijn de obstakels een stuk minder zwaar dan wanneer je al je spierkracht hiervoor gebruikt. Oefenen bijvoorbeeld op de zogeheten voetklem voor het touwklimmen. Of train je grijpkracht met een speciaal tangetje waar je in kunt knijpen. Zo blijf je net iets langer hangen in de monkey bar. Verder kun je je klimtechniek verbeteren om de vele muurtjes te trotseren: til je jezelf omhoog, swing je een been over de muur of gebruik je toch een buddy die een voetje geeft. Nu we het er toch over hebben: samen met een vriend, vriendin of vriendengroep de run lopen kan veel leuker zijn. Niet alleen tijdens het trainen maar ook tijdens de run kun je elkaar helpen en letterlijk een steuntje in de rug geven. En dat is nog goed voor de bonding en teamspirit ook.
Check, de voorbereidingstips zijn er. Mocht je (nogmaals) een run uit willen kiezen, lucky you want Nederland is een waar walhalla. Ter inspiratie: Strong Viking, Mud Masters en StrongmanRun worden bestempeld als de populairste obstacle runs. En daar vind je naast veel obstakels ook veel modder: mud runs zijn een torenhoge favoriet in ons land. Waar je ook voor gaat: veel succes én plezier!
Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier flexibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.