Menu

Zo blijf je rustig in stressvolle tijden

18 november 2020

BeFit

Een onhaalbare deadline, een compleet mislukte brainstorm, weer een volle inbox. Soms lijkt het of alles tegenzit en zou je flink in de stress kunnen schieten. Op zulke momenten is het handig als je een beetje kunt relativeren, want wees eerlijk: zijn het echt rampen? 5 inzichten om rustig te blijven. Ook in hysterische tijden.

#1 Iets doms gedaan? Shit happens
De sleutel om op een ontspannen manier met tegenslagen om te gaan, zit grotendeels in zelfvertrouwen en gevoel voor humor. Ben jij tevreden over jezelf en met je leven, dan hoef je niet perfect te zijn om je waardevol te voelen. Sterker nog: dan kun je er een grapje over maken als er een keer iets fout gaat.

#2 Het leven is niet maakbaar
De perfecte baan, het huis van je dromen, een droomgezin. In onze maatschappij lijk het alsof je alles voor elkaar kunt krijgen als je maar hard genoeg je best doet. Maar je hebt het leven nooit helemaal zelf in de hand. Soms loopt iets anders dan je had gehoopt of gaat er wat mis. Dat is vervelend, maar accepteer dat het leven soms gewoon is wat het is.

#3 Er leiden meerdere wegen naar Rome
We zijn geneigd om problemen steeds op dezelfde manier op te lossen, maar je komt vaak verder als je de gebaande paden verlaat. De achterliggende gedachte is dat je niet op één manier tegen iets aan hoeft te kijken en dat er niet slechts één manier is om iets op te lossen. Alleen al de wetenschap dat er meerdere wegen leiden naar Rome, maakt de situatie vaak minder uitzichtloos.

#4 Iedereen heeft baaldagen
Relativeren is iets wat van nature in ons zit, maar we verliezen de kunst soms een beetje uit het oog. Dat komt onder meer door de mooie plaatjes en berichten die we de hele dag door voorbij zien komen op social media. Wees je ervan bewust dat wat je ziet op de socials een bijzonder geflatteerde weergave is van de werkelijkheid. Iedereen heeft weleens een mindere dag.

#5 Alles is beter na een nachtje slapen
Blijf niet constant bezig met je problemen, maar slaap er een nachtje over. Slaap is geen stand-by functie van de hersenen, maar een actief proces waarin onder meer je geheugen wordt vastgelegd en nieuwe verbindingen worden aangemaakt. Dat zou best eens een verbinding kunnen zijn die je net dat inzicht geeft dat je nodig heeft. Ofwel: slaap er een nachtje over, dan komen de oplossingen vanzelf.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit