Menu

Zes tips om je veerkracht te vergroten

25 september 2023

BeFit

Vroeg of laat krijgen we allemaal een keer te maken met tegenslag. Dat kun je niet voorkomen. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat. Dat heeft alles te maken met veerkracht. We geven je zes tips om jouw veerkracht te vergroten. Tipje van de sluier: jouw vitaliteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Hoewel we een groot deel van ons leven kunnen sturen, komen er soms zaken op ons pad waar we nauwelijks tot geen invloed op hebben. De kunst is dan om de situatie te accepteren en zo goed mogelijk te herstellen van deze teleurstelling.  

Veerkracht en vitaliteit

Vitaliteit is de kracht waarmee jij fysiek, mentaal en sociaal in het leven staat. Gezonde voeding, voldoende beweging, goede nachtrust en genoeg ontspanning dragen hier allemaal aan bij. Vitaliteit heeft daarom veel te maken met veerkracht. Want hoe beter je je voelt, hoe beter je kan omgaan met moeilijke situaties. De onderstaande zes tips dragen hier allemaal aan bij.

1. Zorg goed voor jezelf
Jouw eigen gezondheid staat op één. Probeer zo fit mogelijk te blijven door regelmatig te bewegen. Eet bewust en kies voor gezonde voeding. Creëer voldoende ontspanning door bijvoorbeeld te mediteren of door het lezen van een boek. Als je je mentaal en fysiek goed voelt, kan je beter omgaan met tegenslagen.

2.  Ontwikkel je oplossingsvaardigheden
Krijg je te maken met tegenslag? Pas dan eens verschillende vaardigheden om problemen op te lossen toe. Zet de feiten op een rijtje of streep de voor- en nadelen tegen elkaar weg. Bekijk het probleem daarna vanuit een ander perspectief en bepaal hoe je ermee wilt omgaan. Hierdoor kijk je meer naar wat je wél kunt veranderen. Dat voelt een stuk positiever, hoe negatief de situatie ook is.

3. Accepteer de situatie zoals deze is
Vroeg of laat krijgt iedereen met verlies of verdriet te maken. Besef dat dit onderdeel is van het leven en heb er zoveel mogelijk vrede mee. Ben je boos of onzeker? Probeer je gevoelens te accepteren. Ook dit hoort erbij en gaat op een gegeven moment voorbij.

4. Investeer in je sociale netwerk
Bij tegenslagen is het enorm fijn als je kunt terugvallen op familie, kennissen en vrienden. Daarom is het belangrijk dat je investeert in je sociale netwerk. Reserveer bewust tijd voor je dierbaren. Als jij er voor hen bent, zijn zij er voor jou wanneer dat nodig is.

5. Ontdek het positieve in tegenslagen
Zoek naar de zin in de crisis. Probeer het positieve te ontdekken in jouw tegenslagen. Wat heb je geleerd van de situatie? Stel jezelf vragen zoals: ‘Hoe heb ik mij persoonlijk ontwikkeld?’ of ‘Wat heeft de situatie mij gebracht?’. Door dit op een rijtje te zetten, versterk je jouw persoonlijke groei. Ook dat is veerkracht!

6. Werk aan je zelfvertrouwen en positief zelfbeeld
Ontslagen op je werk of aan de kant gezet door je geliefde? Als je gelooft in jezelf, komen tegenslagen vaak minder hard binnen. Door op goede momenten te blijven werken aan je kwaliteiten en competenties, geef je je zelfvertrouwen een boost. Dit positieve zelfbeeld zorgt ervoor dat je tegen een stootje kunt in tijden dat het minder gaat.

Het mooie van alles is: veerkracht kan je leren. Ook als je je nu nog niet zo krachtig voelt. Door bovenstaande tips toe te passen word je steeds een beetje veerkrachtiger. Kijk maar eens wat het je brengt.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.