Menu

Zeg vaarwel tegen vakantiestress

6 juli 2023

Nieuws

De zomervakantie komt eraan. Hoewel deze periode bedoeld is om te ontspannen, hebben veel mensen last van stress voordat ze vertrekken. Krijg jij ook al de zenuwen bij het idee dat je binnenkort op vakantie gaat? Vier tips om daarmee om te gaan.

Wat is vakantiestress?

Vakantiestress is het gevoel van spanning dat een vrije periode bij je oproept. Je hebt hard gewerkt en leeft al tijden toe naar een moment van even ‘niets moeten’. Maar voordat het zover is, moeten er nog een paar dingen geregeld worden. En daar komt de waslijst: je moet nog inpakken, je accommodatie checken en een overdracht doen op je werk.

Wat veroorzaakt vakantiestress?

Er zijn verschillende oorzaken voor vakantiestress, maar de meesten hebben te maken met de planning en organisatie van je vakantie. Voor een vakantie moet je immers veel regelen en dat kan stressvol zijn. Ook de financiële kant van de vakantie speelt een rol. Vakanties zijn vaak duur, en de impact daarvan zorgt ook bij sommigen van ons voor extra spanning. Tel daarbij op dat je voor je vertrek ook je werkzaamheden moet overdragen of pauzeren en je stresslevels schieten de lucht in.

Wat kan je eraan doen?

Een vakantie is bedoeld om van te genieten. Hoe beter je het regelt voor je vertrek, hoe minder stress je hebt. Ook is het belangrijk dat je eventuele (hoge) verwachtingen loslaat. Een aantal suggesties om vakantiestress te voorkomen:

  1. Plan vooruit: Begin ruim van tevoren met het plannen van je vakantie en regel ook alle ‘details’. Maak een checklist van alle spullen die je moet inkopen, pak je koffer op tijd in en leg alle benodigde documenten bij elkaar. Zo voorkom je dat alles op het laatste moment moet worden gedaan.
  2. Stem je werk goed af: Stel je collega’s op de hoogte van je vakantieplannen. Maak een aantal dagen van tevoren al een duidelijke overdracht en probeer de belangrijkste taken voor je vertrek af te ronden. Op deze manier heb je op vakantie meer rust in je hoofd en weten ook je collega’s waar ze aan toe zijn.
  3. Bepaal een budget: Vakanties doen een flinke aanspraak op je spaarpot. Dat kan voor flink wat stress zorgen. Plan daarom van tevoren wat je wilt uitgeven aan je vakantie en houd een potje achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Door het budget van tevoren te bepalen, sta je niet achteraf voor vervelende verrassingen.
  4. Wees realistisch: Natuurlijk is een vakantie bedoeld om te ontspannen. Maar dat betekent niet dat iedere dag helemaal perfect moet zijn. Een lekke band, een vertraagde vlucht: onthoud dat er ook op vakantie weleens iets misloopt. Als je je daarop instelt, voel je je een stuk meer ontspannen.

Geniet ervan

De vakantie komt eraan. Hét moment om lekker achterover te leunen in je campingstoeltje of een paar baantjes te trekken in het zwembad bij je hotel. Dit jaar gaat het jou zeker lukken. Geniet ervan!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.