Menu

Welke sport op welke leeftijd?

30 juli 2019

BeFit

Een half uurtje hardlopen, wielrennen, fitnessen of zwemmen. Vijf dagen per week minimaal dertig minuten bewegen, dat is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Maar welke training is goed op welke leeftijd?

20-30 jaar
De conditie die je rond deze leeftijd hebt, is cruciaal is voor later. Zorg je ervoor dat je in deze periode topfit bent, dan pluk je daar later de vruchten van. Doe bij voorkeur sporten die veel van je vragen, zoals hardlopen met intervaltrainingen.

30-40 jaar
Na je 30e worden je spieren langzaam aan dunner. Elk jaar slinken ze een beetje, waardoor je minder sterk wordt dan in je jonge jaren. Het goede nieuws: als je lekker intensief sport, dan kun je die achteruitgang flink remmen. Ideaal is een combinatie van duursport (hardlopen, wielrennen), krachttraining (fitness) en ontspanning (yoga).

40-50 jaar
Blijf lekker duursporten, maar plak er nog een extra uurtje krachttraining tegenaan om de afbraak van spiermassa tegen te gaan.

50-60 jaar
Zo rond je 50e gaat je botmassa afnemen, wat je kunt tegengaan met sporten waarmee je je eigen lichaam belast: lopen, touwtjespringen, tennissen, dansen. Zorg er ook voor dat je lekker intensief traint, want daarmee verklein je de kans op een hartinfarct.

60+
Na je 60e wordt het extra belangrijk om ál je spieren te trainen, anders zullen ze hard achteruit gaan. Dus niet alleen fietsen of hardlopen (beenspieren), maar ook roeien of golfen (armspieren). Bouw ook balansoefeningen in, om je coördinatie op peil te houden.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit