Menu

Weg met werkstress

14 november 2017

BeFit

Het is de Week van de Werkstress. Een goed moment om bij jezelf na te gaan hoe het ervoor staat met jouw stresslevel. De statistieken liegen er namelijk niet om: maar liefst 40% van de medewerkers ervaart structureel werkstress. Hierbij 6 tips om mentaal fit te blijven op werkvloer.

Wat is werkstress?
Werkstress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van een hoge werkbelasting met een hoge privébelasting kan stressklachten tot gevolg hebben. En uiteindelijk leiden tot verminderd functioneren op het werk of nog erger: een burn-out.

Uiteraard, iedereen ervaart werkdruk anders en de één is er gevoeliger voor dan de ander. Kun je moeilijk nee zeggen? Ben je perfectionistisch of ben je bang om fouten te maken? Dan is de kans groot dat je vatbaarder bent voor stress.

Niets doen helpt niet
Even helemaal niets doen dan of een weekje vakantie voor een snel herstel? Vergeet het maar, zo ontdekte de befaamde neuropsycholoog Erik Scherder. Omdat er bij werkstress veel factoren een rol spelen, is er niet één oplossing om de stress te stoppen of te verminderen. Het zit ‘m juist in de combinatie van veranderingen op meerdere vlakken.

#1 Leer meer
Mensen ervaren stress als ze denken dat ze iets niet kunnen. Het kan sowieso geen kwaad je vaardigheden en kennis bij te spijkeren. Dit betekent niet per definitie een (dure) opleiding volgen, het kan ook een uitdagend project zijn waardoor je jezelf kan ontwikkelen of vraag een meer ervaren collega als mentor.

#2 Waar krijg je energie van?
Focus niet op het verminderen van taken maar bedenk waar je energie van krijgt. Maak desnoods een overzicht van zaken die energie kosten en die voor een energieboost zorgen.

#3 Stop met multitasken
Het lijkt handig, het is alles behalve slim: multitasken. Een hoop drukte in je hoofd is het resultaat. Richt je dus op één ding, maak dat af en ga dan weer verder. Bijvoorbeeld door middel van de bewezen Pomodoro techniek.

#4 Stel niets uit
Een grote boosdoener van werkstress is uitstelgedrag. Hoe verleidelijk het ook is de lastige klusjes tot het laatst te bewaren, het resulteert veelal in te veel werk in te weinig tijd. Aan de slag met een groot project? Hak grote taken in kleine stukken voor meer overzicht. Zo wordt de drempel om eraan te beginnen lager en raak je tegelijkertijd gemotiveerder, omdat je meer taken van je to do-lijst kunt afvinken.

#5  Zorg voor afwisseling tussen denken, bewegen en niets doen
“Ik heb écht geen tijd om vaker een korte pauze te houden en al helemáál geen energie om te sporten.” Logische gedachte wanneer je hoofd tot de nok toe vol zit. Dat hoofd krijg je juist leeg door denk- en doetaken af te wisselen en meer te bewegen. Van een rondje lopen tijdens de lunch tot losgaan in de sportschool. Ook yoga of meditatie geven je energie en helpen je ontspannen. Maar weet dat een avondje niets doen op de bank ook heel belangrijk is voor less stress.

#6 Maak werkdruk bespreekbaar
Schouders eronder en hard blijven doorwerken getuigt van veel betrokkenheid, maar van een opgebrande werknemer is nog nooit iemand beter geworden. Schaam je absoluut niet en neem jezelf serieus. Kaart de problemen aan, roep de hulp in van vrienden, collega’s, familie of professionele hulpverleners en ga op zoek naar de oorzaak van jouw hoge stresslevel. Alleen al het bespreekbaar maken zorgt voor minder werkstress.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit