Menu

Wat zijn de food trends dit jaar?

11 februari 2020

BeFit

Ooit was een Saroma-toetje het summum van met je tijd meegaan, tegenwoordig draaien we onze hand niet om voor aardappelpuree uit de printer of gebakken algen. Wat zijn de 8 belangrijkste voedingstrends van 2020? En wat laten we achter in 2019?

1. Algen
In Azië lusten ze er wel pap van, maar hier maakt de alg past dit jaar z’n grote opmars. De bruingroene plant groeit gewoon in de Nederlandse kustwateren, heeft alleen zoet water nodig, neemt stikstof op en gedijt uitstekend zonder pesticiden. Algen zijn rijk aan eiwitten en goede vetzuren en kunnen worden verwerkt in onder meer pasta, salades en roerbakgerechten.

2. Plantbased
Vorig jaar werden er in de supermarkt al twee keer zo veel plantaardige producten verkocht als het jaar daarvoor. Met de ene na de andere nieuwe plantaardige innovatie zal dat aantal dit jaar alleen maar toenemen. We gaan ook meer mengvormen zien van plantaardig en vlees of vis, bijvoorbeeld hamburgers van 50 procent rundvlees en 50 procent champignon.

3. Alcoholvrij
Ooit draaide Youp van ’t Hek het alcoholarme biertje Buckler eigenhandig de nek om, maar 0 procent bier is terug. En hoe! Alcoholvrije bier-, wijn- en champagnevarianten zijn niet aan te slepen, een trend die dit jaar alleen nog maar verder zal toenemen. In Amerika zijn de eerste ‘sober bars’ al succesvol geopend: kroegen waar helemaal geen alcohol wordt geschonken.

4. Duurzaamheid
Plastic zakjes waren al in de ban, vorig jaar volgden de rietjes en dit jaar zetten we in op minder plastic verpakkingen van groentes en fruit. Ook het verspillen van voedsel wordt een heter hangijzer. We gaan kleinere porties kopen, gooien minder weg en doen meer met onze kliekjes. Soepen maken bijvoorbeeld, of hartige taarten of wokgerechten.

5. Kweekvlees
Winston Churchill voorspelde al in 1931 dat kweekvlees het helemaal zou gaan worden, maar hij was net een eeuw te vroeg. De ontwikkeling is op dit moment in volle gang en nog dit jaar worden de eerste Nederlandse experimenten op het gebied van kweekvlees en kweekzuivel verwacht. De verwachting is dat kweekvlees vanaf 2025 daadwerkelijk in de supermarkt zal liggen.

6. Insecten
Er wordt al jaren geroepen dat onze vleesconsumptie weggevaagd gaat worden door het eten van insecten. Insecten zitten namelijk bomvol eiwitten, leven van afval én produceren weinig mest en broeikasgassen. Ook dit jaar zullen we onze gehaktbal niet massaal inruilen voor een warm, maar de voorhoede zet alvast de eerste voorzichtige stappen.

7. Intervalvasten
Vorig jaar waaide de trend van het intervalvasten, alias intermittent fasting, al over vanuit Engeland. De komende tijd zullen mensen zich nog massaler gaan toeleggen op het fenomeen van onderbroken vasten. Het populairst is het 16/8-regime. Dit houdt in dat je dagelijks van 20 uur ’s avonds tot 12 uur ’s middags vast en in de overige 8 uur eet.

8. Eten uit de printer
Een tijdje geleden bracht het Nederlandse bedrijf byFlow de eerste 3D-foodprinter op de markt. Het apparaat kost bijna 4000 euro en kan onder meer deeg, chocolade en puree in allerlei vormpjes maken. Deze noviteiten zullen we de komende tijd steeds vaker gaan tegenkomen in trendy horecagelegenheden – en ooit kunnen we dat ook gewoon thuis.

Dit laten we achter in 2019
1. Shared dining-concepten. We eten weer van ons eigen bord.
2. Instagrammable food. Eten dat er beter uitziet dan het smaakt.
3. Alles met avocado. No more avocadofriet, avocadoburgers en avocadotoast.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit