Menu

Top-5 buitensporten

8 september 2016

BeFit

Rennen langs de branding, Nordic Walking over beboste heuvels of wandelen in rustgevende stilte. Je beweegt na een chaotische werkdag nergens zo prettig als in de frisse buitenlucht.

Dit zijn de leukste buitensporten:

1. ChiRunning
Wat is het? Een body & mindsport waarbij de soepele en bewuste manier van bewegen van Tai Chi wordt gecombineerd met de kracht en energie van hardlopen. Bij ChiRunning gaat het meer om de techniek dan om de snelheid of afstand die je aflegt.
Hoe doe je het? Je helt tijdens het rennen iets naar voren, waardoor je beter gebruik maakt van de zwaartekracht en de kracht meer vanuit je romp komt dan vanuit je benen. Hierdoor ga je met minder inspanning sneller, makkelijker en efficiënter lopen.
Waar doe je het? Een slingerend bospaadje is wel zo idyllisch, maar ook op een normaal fietspad kom je met Chi-Running goed uit de voeten. In Noord-Holland en Utrecht worden cursussen Chi-Running gegeven. Kijk op www.reactive.nl of www.loopblessurevrij.nl.

2. Boostcamp
Wat is het? Een variant op bootcamp waarbij je in de openlucht onder professionele begeleiding werkt aan kracht, conditie en uithoudingsvermogen. Boostcamp staat voor een full body work-out met als doel het beste uit jezelf te halen.
Hoe doe je het? In een ongedwongen setting sla je een uur lang aan het rennen, springen, opdrukken en geef je je buik-, been-, borst- en bilspieren er eens goed van langs. Je doet boostcamp in groepsverband, zodat je elkaar waar nodig kunt stimuleren en motiveren.
Waar doe je het? In een natuurlijke omgeving zoals een stadspark of een bos. Kijk op www.boostcampamsterdam.nl voor cursussen en meer informatie.

3. Stiltewandelen
Wat is het? Zoals de naam al doet vermoeden, wandel je tijdens een stiltewandeling in volledige stilte. Er wordt niet gepraat of naar muziekjes geluisterd.
Hoe doe je het? Tijdens een stiltewandeling loop je heel ontspannen en bewust. Je wandelt niet om een bepaald eindpunt te bereiken, je reis is het doel. Je piekert niet over de toekomst of het verleden, maar stelt je open voor wat nu aanwezig is.
Waar doe je het? Op een plek waar je niet wordt gestoord, zoals een eenzaam stuk strand, op de hei of in een bos. Maar ook op drukkere plekken kan in stilte lopen heel verhelderend werken. Kijk op www.beweegenleef.nl of www.onthaastpad.nl voor meer informatie en wandelingen.

4. Open water zwemmen
Wat is het? In navolging van de kersverse Olympische kampioenen Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman spring je in een meer, rivier, plas of de zee en start je met zwemmen.
Hoe doe je het? Zwemmen in open water wordt nogal eens onderschat, want meters maken in een zwembad is veel minder zwaar dan in open water. Wil je goed presteren, dan is twee of drie keer per week trainen in buitenwater een must. Lig zo min mogelijk stil, want dan koel je teveel af.
Waar doe je het? Je kunt beter vragen waar níét. Je kunt in principe in alle rivieren, meertjes of de zee in open water zwemmen, mits het zwemgebied veilig is verklaard. Op onder meer www.zwemwater.nl vind je een overzicht van geschikte plekken.

5. Nordic Walking
Wat is het? Een intensieve manier van wandelen met speciale stokken (‘poles’) waarbij flink wat energie wordt verbruikt en de spieren in je bovenlichaam volop worden getraind.
Hoe doe je het? Nordic Walking is verre familie van het langlaufen. Op het eerste gezicht lijkt op gewoon lopen met stokken, maar om een maximaal effect te bereiken zijn de juiste techniek en het goede ritme onontbeerlijk.
Waar doe je het? Door het hele land vind je al dan niet begeleide Nordic Walkingroutes in heuvelachtige gebieden, uitgestrekte weilanden of bosrijke omgevingen. Op www.nordicwalking.nl staat allerlei informatie over opleidingen, kennismakingslessen en activiteiten.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

 button terug naar BeFit