Superfoods: supergoed of superslecht?
21 april 2017
Massa’s mensen zweren bij superfoods als gojibessen, chiazaad en tarwegras om hun gezondheid te verbeteren, maar zijn die wel echt zo gezond?
Ineens waren ze er. Superfoods. Exotische vruchten met lastig uitspreekbare namen die niet uit ons eigen kikkerlandje, maar van zo ver mogelijk weg komen. Het zijn meestal plantaardige, natuurlijke producten die veel voedingstoffen, antioxidanten, omega 3 vetzuren, vitamines, vezels en mineralen bevatten. Omdat er geen wettelijke bescherming is voor superfoods, mag de term vrij worden gebruikt. Iedereen die dat wil, kan op z’n product plakken dat het een ‘superfood’ is. Dit zorgt ervoor dat er de laatste jaren een wildgroei is aan ongeloofwaardige claims, want er valt een heleboel geld te verdienen aan het zogenaamde supervoedsel.
Magische werking
Een van de bekendste superfoods in ons land zijn gojibessen. En ja, zo’n bakje rode besjes kost wat, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Superfoods als gojibessen en pak ‘m beet bijenpollen, hennepzaad, cacaobonen en tarwegras zouden onze gezondheid verbeteren, veroudering tegengaan en zelfs ziektes kunnen voorkomen. De achterliggende argumentatie: doordat superfoods zo rijk zijn aan voedingsstoffen, krijgen we allerlei stofjes binnen die we in ons doorsnee dagelijkse eetpatroon van boterhammen en piepers ontberen. Onbekende tekorten worden aangevuld, waardoor we ons niet alleen geweldig voelen, maar er ook smáshing uitzien.
Appels en peren
Het is een feit dat veel superfoods inderdaad gezond zijn, maar helaas pindakaas: de magische werking ervan is nooit aangetoond. Je kunt dus niet zeggen: als ik superfoods eet, dan ben ik gezonder. Het Voedingscentrum luidde eerder dit jaar de noodklok en waarschuwde dat superfoods gewoonweg niet bestaan. Superfoods mogen de indruk wekken dat producten met dit label beter zijn dan gewone groente- en fruitsoorten zoals een appel of peer, maar niets is minder waar. Alle voedingsstoffen die mensen nodig hebben, zitten in een gevarieerd eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Ofwel: in groente, fruit, vis, brood en (groene) thee.
Placebo-effect
Superfoods kunnen een aanvulling zijn op een gezond eetpatroon, maar het effect werkt averechts als je bepaalde andere producten gaat vermijden. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn bovendien onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Zoals Ivan Wolffers, schrijver, arts en hoogleraar gezondheidszorg en cultuur, zegt in het programma Altijd Wat: De zin en onzin van superfoods: ‘Als mensen zich door het eten van superfoods lekkerder voelen, dan ligt dat aan het placebo-effect. Je kunt je geld beter in je zak houden of besteden aan een doodgewone broccoli of bloemkool, want die zijn minstens zo gezond als gojibessen.’
Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier flexibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.