Menu

Stop met piekeren

13 december 2018

BeFit

Piekeren, malen, peinzen. Over je kinderen, baan, geld, vrienden, gezondheid, gewicht… We tobben met z’n allen heel wat af. Waarom doen we dat? En hoe komen we er vanaf? We hebben alles, maar het is nog steeds niet goed genoeg. Wat enorm kan opluchten, is de boel lekker van je afschrijven. Een glanzende BMW voor de deur, die langverwachte promotie binnen je bedrijf, het uitlopen van de marathon in New York. Iedereen heeft bepaalde gedachtes, wensen en verwachtingen. Dat is menselijk. Maar vanuit het uitgangspunt dat we leven in een maakbare samenleving, schieten we daarin soms een beetje door. We hebben alles, maar het is nog steeds niet goed genoeg. Er is weinig rust in ons hoofd en we twijfelen, piekeren en peinzen over alles wat los en vast zit. Een stressvolle manier van leven die weinig goeds doet voor je mentale en fysieke gezondheid.

More by less
Wil je weg van het gepieker en gemaal? Dan is loslaten het codewoord. Dat kan lastig zijn, omdat veel mensen vast zitten in de doe-modus: ze zijn constant bezig met van A naar B komen, hun doelen halen en alles onder controle houden, waarbij ze vergeten om aandacht te schenken aan alles wat daartussen zit. Stap één: maak een einde aan het rennen en vliegen. Plan geen vier afspraken op een middag of avond, maar kies bewust voor één activiteit. Stap twee: vergeet de toekomst en het verleden en wees eens opmerkzaam bij wat er hier en nu gebeurt. Wat zie je? Wat voel je? Je zult zien dat je gedachtes als vanzelf overzichtelijker worden.

Stuur je gedachtes
Wat notoire piekeraars ook enorm kan helpen, is de boel lekker van je afschrijven. In een dagboek, een schriftje of gewoon op post-its. Door op te schrijven wat je dwars zit, wordt je hoofd als het ware even schoongemaakt met een bezem. Je stopt je piekergedachtes en kunt jezelf daarna beter focussen op de dingen die er écht toedoen. Drijven er daarna toch nog zorgelijke gedachten naar boven? Je kunt maar aan één ding tegelijkertijd denken, dus richt je aandacht bewust op iets anders: de reis die je gaat maken, dat leuke etentje van laatst, de grappige opmerkingen van je dochter. Zo ontneem je je hersenen de kans om zich ergens druk over te maken.

3 gouden anti-piekertips

1.Schrijf elke avond voor je gaat slapen 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.
2.Ga sporten! Hardlopen, fitnessen, fietsen. Bewegen maakt je hoofd lekker leeg en geeft je humeur een boost.
3.Tel achteruit van 100 naar 0. Klinkt gek, maar daarmee haal je je gedachten even weg bij het piekeren.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.