Menu

Is zitten écht het nieuwe roken?

27 februari 2018

BeFit

Vorig jaar werd zitten uitgeroepen tot het nieuwe roken. De reden: de hele dag achter je bureau zitten zou net zo gevaarlijk voor je gezondheid zijn als een sigaret. Maar waarom dan eigenlijk? En is zitten écht zo funest als wordt gezegd? Vijf feiten over zitten als het nieuwe roken.

Feit #1 Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe meer risico je loopt op allerlei kwalen en ziektes. Uit onderzoek van de University of Leicester onder 800.000 personen blijkt dat degenen die het langst zaten meer dan twee keer zo veel kans hadden op diabetes en bijna 2,5 keer zo veel risico op hart- en vaatziekten.

Feit #2 Als je op de bank of in een stoel zit, gebruik je je spieren nauwelijks. Hierdoor worden suikers en vetten minder snel uit je bloed opgenomen. Dat heeft weer als gevolg dat je een grotere kans hebt op diabetes of hart- en vaatziekten. Je kunt dit makkelijk tegengaan door je spieren aan het werk te zetten, ofwel: te bewegen.

Feit #3 Je leeft twee jaar langer als je minder dan drie uur per dag zit. Dit was een van de conclusies van een studie die verscheen in het British Medical Journal. Minder dan 3 uur per dag zitten is geen makkelijke opgave, maar het is ook weer niet onmogelijk. Mail staand, vergader wandelend, loop rond tijdens het bellen.

Feit #4 Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Om preciezer te zijn: gemiddeld 7 uur per dag of meer. Voor Duitsers is dat bijvoorbeeld gemiddeld ‘maar’ 5,8 uur per dag, Belgen brengen op een doorsnee dag 5,7 uur zittend door. Ofwel: er is in ons land nog een slag te winnen op het gebied van minder zitten.

Feit #5 Je kunt langdurig zitten niet compenseren door vaker te sporten. Ofwel: iemand die veel sport en ook veel zit, loopt nog steeds een hoger risico op gezondheidsklachten. De crux zit ‘m erin om vooral tijdens je dagelijkse werkzaamheden op kantoor vaker te staan en te bewegen.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit