Menu

IJskoud de beste: de Cool challenge

30 april 2020

BeFit

Hartje winter in een meer springen, een ijsbad induiken of onder een koude douchestraal stappen. Volgens aanhangers van de Wim Hof Methode is het dé weg naar een gezond, energiek en minder gestrest leven. In het kader daarvan organiseerde BeFrank een heuse Cool Challenge. Was dat een beetje vol te houden? En wat bracht het de deelnemers?

In een maand tijd opbouwen naar één minuut koud afdouchen per dag. Op papier klinkt de Cool Challenge van BeFrank als appeltje-eitje. Maar wie ooit een keer – per ongeluk of expres – onder een onverwarmde douchestraal heeft gestaan, weet wel beter. Onder een koude douche staan, zit niet in ons systeem. Het voelt onnatuurlijk, waardoor je hersenen maar één signaal afgeven: vluchten! Of anders: de warme kraan aanzetten. En wel meteen. Voor de deelnemers aan de Cool Challenge was het de uitdaging om een maand lang de douchebeurt koud af te sluiten. Te beginnen met 15 seconden per dag in week 1, 30 seconden in week 2, 45 seconden in week 3 om te eindigen met 60 seconden in week 4: de grande finale die alleen voor de échte volhouders was weggelegd.

Boost je immuunsysteem
Het principe van de Cool Challenge is gebaseerd op de methode die Wim Hof heeft ontwikkeld. De Iceman, zoals hij wordt genoemd, kreeg bekendheid omdat hij allerlei rare capriolen kon uithalen in extreem koude temperaturen. Denk: twee uur lang in een ijsbad zitten of onder meters dik poolijs zwemmen. Hof beweerde dat dit mogelijk was door een combinatie van koutraining, ademhalingsoefeningen en meditatie – ofwel: de Wim Hof Methode. In eerste instantie waren veel mensen sceptisch over de technieken van Wim Hof. Het tij keerde toen de Radboud Universiteit wetenschappelijk onderzoek deed naar de methode. Zij ontdekten dat Wim Hof dankzij z’n zelfbedachte methode in staat was om z’n eigen immuunsysteem te beïnvloeden, iets wat nooit eerder was gezien. En nog interessanter: niet alleen hijzelf, ook de groep mensen die Hof had getraind konden immuunreacties in zekere mate reguleren.

Frisse start
Vanaf dat moment is de Wim Hof Methode steeds populairder geworden. Aanhangers van de methode beweren dat het niet alleen je immuunsysteem een boost geeft, maar dat je er ook meer energie van krijgt. Bewezen zijn deze effecten niet, maar er wordt bovendien gezegd dat je er makkelijker door afvalt, je meer doorzettingsvermogen krijgt, minder vatbaar bent voor stress, beter slaapt, minder snel spierpijn krijgt na het sporten en minder kans hebt op depressies. Als je de rij met voordelen zo leest, dan zou je denken dat dit met gemak opweegt tegen een minuutje per dag afzien. Dat was ook de reden dat Jelle dit initiatief nam en zijn collega’s uitdaagde. “Het idee is dat je de dag frisser begint. Dat is voor mij de voornaamste reden. Ik merk bij mezelf wel dat ik minder en in ieder geval minder lang verkouden ben sinds ik dit ben gaan doen.” Maar denken de deelnemers aan de Cool Challenge daar –na een maand kou lijden – hetzelfde over? Ja, zo lijkt het, want vrijwel alle reacties zijn positief. ‘Het is verfrissend om zo onder de douche vandaan te komen,’ zegt Jean-Pierre. ‘Door dat verfrissende element start ik mijn dagen met een wakkerder en energieker gevoel. Ik ga er na deze maand zeker mee door.’

Begin bij je benen
Ook Renate wil de Wim Hof Methode niet meer in haar leven missen. Na de Cool Challenge is ze stug doorgegaan met koud afdouchen en inmiddels is het al een echte gewoonte geworden. ‘Ik merk dat ik ’s ochtends niet zo treuzel en minder duf ben. Vaak was de autorit naar de bus toch een beetje verdwaasd. Tip: begin met koud douchen bij je benen en eindig bij je hoofd.’ Harmke is sinds ze aan de Cool Challenge heeft meegedaan niet ziek geworden, ook al waren meerdere collega’s geveld door griep. Ze weet natuurlijk niet zeker of het met het koud afdouchen te maken heeft, maar wat haar betreft is het sowieso een aanrader. Dat geldt ook voor Yvonne, die merkte dat ze door het koud afdouchen na pittige trainingen minder last had van spierpijn. Ook trok een heftige hoofdpijn een keer snel weg doordat ze de koude douche op haar voorhoofd zette.

Totaal nieuwe ervaring
Voor Margreet was de Cool Challenge een makkie, want zij doucht al jaren koud. In het kader van de challenge verlengde ze haar gebruikelijke minuut naar twee minuten, waar ze zeker mee doorgaat. ‘Ik doe het omdat het zo’n lekkere boost geeft aan de bloedsomloop en het heerlijk opfrist,’ vertelt ze. Een soortgelijke ervaring heeft Cas, al was het koud afdouchen voor hem wel een totaal nieuwe ervaring. ‘Ik vond het erg leuk om te doen, maar in het begin was het echt wel bikkelen.’
Elke dag werd het voor Cas iets makkelijker – zeker toen hij de voordelen van het koud afdouchen begon te merken. ‘Uit bed komen vind ik soms lastig, maar door de koude straal kwam ik absoluut energieker en frisser uit de douche. Het leukste vond ik dat ik na een paar dagen al merkte dat ik steeds makkelijker en langer onder de koude douche kon blijven staan. Ook al is de challenge voorbij, ik ga de komende tijd zeker door met koud afdouchen!’

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit