Menu

Help, ik heb een blessure!

27 maart 2018

BeFit

Zit je eindelijk in een lekker sportritme, krijg je een blessure. Dan kun je die zorgvuldig opgebouwde conditie wel vaarwel zwaaien. Of niet? Korte metten met fabels over sportblessures én tips wat je wel kunt doen.

‘Met een blessure is het in de meeste gevallen juist goed om weer te gaan bewegen’

Als je een blessure hebt, mag je minimaal zes weken niet sporten. Het is een veelgehoorde misvatting, die eigenlijk nergens op is gebaseerd. Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar met een blessure is het na overleg met een sportarts vaak juist aan te bevelen om weer te gaan bewegen. De reden hiervoor is dat blessures in de meeste gevallen worden veroorzaakt door een gebrek aan kracht, coördinatie of mobiliteit. Dat kan heel goed worden verholpen met krachttraining, fitness en stabiliteitsoefeningen.

Ik ga wel zwemmen
We kunnen het je bijna horen denken: kun je als je een blessure hebt niet veel beter gaan zwemmen in plaats van fitnessen, stabiliteitsoefeningen doen of gewichten heffen? Zwemmen is per slot van rekening weinig belastend voor het lichaam. Toch? Dat klopt als een bus, met als voordeel dat je al zwemmend inderdaad vrij weinig risico loopt op nieuwe blessures. Het grote nadeel is dat zwemmen bestaande blessures ook niet oplost en het qua spierkracht en conditie maar weinig oplevert.

Zo pak je het wél aan
Het advies is om na een blessure eerst even een paar dagen rust te nemen. Forceer niets, neem de tijd en schiet niet in de stress stand. Afhankelijk van de aard van de blessure kun je je sportactiviteiten meestal na vier tot zeven dagen alweer geleidelijk gaan opbouwen. Check dit eerst bij een professional en sla niet meteen fanatiek aan het bewegen, maar geef je lijf de kans om te wennen aan de hernieuwde activiteit. Pak het met beleid aan, dan zul je zien dat je conditie binnen de kortste keren weer terug op het oude niveau is.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit