Menu

Duurzaam eten doe je zo

7 juli 2020

BeFit

Gezond eten is één ding, maar er komt een extra uitdaging bij als je ook nog kiest voor duurzaam. Er zijn in de supermarkt zoveel keurmerken voor voedsel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat betekenen ze? En waar zijn ze goed voor?

Fairtrade, EKO, Beter Leven, MSC. Als je in de supermarkt rondloopt, zie je op bijna elk product wel een sticker, ster of aanbeveling zitten. De overheid heeft er elf betiteld als ‘toppers’ onder de duurzaamheidsmerken, waaronder Beter Leven, Fairtrade en MSC. Van die elf vind je er in de gemiddelde supermarkt in elke productcategorie wel een paar terug. Let je daarop, dan zijn de keurmerken handige wegwijzers voor het maken van de meest duurzame keuze. Dat is goed voor het milieu, het dierenwelzijn en de vaak arme producenten. Maar waar staat welk keurmerk voor?

Eén, twee of drie sterren
Laten we op de vleeswarenafdeling beginnen. Daar tref je veel labels aan met ‘Beter Leven’ erop. ‘Beter Leven’ is het keurmerk van de Dierenbescherming dat één, twee of drie sterren uitdeelt aan producten. Eén ster betekent dat dieren meer ruimte en afleidingsmateriaal hebben dan dieren in de standaard veehouderij. Twee sterren betekent net iets meer comfort voor de kippen, drie sterren staat voor genoeg ruimte om vrij in de stal rond te lopen, een overdekte en vrije uitloop naar buiten en maximaal zesduizend hennen per groep.

Koeien in de wei
Op de kaasafdeling kom je logo’s tegen met de tekst ‘Weidemelk’. Geen officieel keurmerk, maar een garantie dat de kaas is gemaakt van melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar minimaal zes uur per dag buiten in de wei mogen rondlopen. Voor fruit is er het EKO-keurmerk, dat aangeeft dat er bij de productie rekening is gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Duurzame visproducten herken je aan het MSC-logo: dit keurmerk staat niet alleen voor vis die duurzaam gevangen is, maar ook voor vistechnieken waarbij de kans op bijvangst sterk afneemt.

Opvolger van MilieuKeur
Op veel groentes, maar ook op pakken koffie en flessen wijn is het Max Havelaar Fairtrade-keurmerk te vinden: boeren en telers van dit product krijgen een eerlijk loon en er wordt goed omgegaan met hun rechten en welzijn. Voorverpakte zakjes champignons, veldsla, wortels en andere groentes zijn duurzaam als ze een plaatje bevatten met de tekst: ‘On the way to PlanetProof’, de opvolger van MilieuKeur. Producten met dit label voldoen aan allerlei eisen op het gebied van gewasbescherming, water, bemesting, bestrijdingsmiddelen, verpakkingen, afval en reiniging.

5 x keurmerken
1. Fair-trade: Vrijwel alle supermarkten hebben Fairtrade gecertificeerde huismerkproducten in het assortiment, bijvoorbeeld koffie en thee.
2. EKO en biologisch: Van pasta, soep, brood, sap en koffie tot aardappelen, groente, zuivel en vlees: van vrijwel al deze producten is er een biologische variant.
3. On the way to PlanetProof: Groente en fruit voorzien van dit label is duurzaam en dus beter voor het milieu.
4. Beter Leven: Dierenwelzijn staat steeds hoger in het vaandel, dus alle supermarkten hebben een groot aanbod aan vlees met het Beter Leven-keurmerk.
5. MSC/ASC: Je zit goed als je kiest voor vis die op de groene of oranje lijst van de VISwijzer staat. Het is extra duurzaam als vis ook het MSC- of ASC-keurmerk draagt.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit