Menu

De waarheid over E-nummers

23 april 2019

BeFit

De gezondheidsmaffia is er streng op tegen: E-nummers. Sterker nog: als je de gemiddelde foodie mag geloven, zijn deze kleur-, geur- en smaakstoffen puur vergif. Maar klopt dat wel? ‘Helemaal geen E-nummers binnenkrijgen is onmogelijk, al was het maar omdat zuurstof ook een E-nummer is’ . ‘Wil je minder E-nummers binnenkrijgen? Kies voor onbewerkte producten’. Wij geven je de feiten en fabels over E-nummers op een rij.

Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn hulpstoffen waarvan de Europese Unie heeft gezegd: die mogen in ons voedsel. Vaak zitten deze hulpstofjes in mindere mate ook al van nature in ons eten. Toevoegingen als E-nummers zorgen voor de verbetering van onze voedingsmiddelen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een langere houdbaarheid, en lekkerdere smaak of een mooiere kleur.

Natuurlijk of synthetisch
Je kunt E-nummers onderverdelen in natuurlijke (zuurstof, tomatenrood), natuur-identieke (stoffen uit de natuur die zijn nagemaakt) en synthetische (stofjes die nooit in de natuur voorkomen) toevoegingen. Voor ons lichaam maakt het geen verschil welk E-nummer je binnenkrijgt.

Er wordt vaak geroepen dat je dik of ziek wordt van E-nummers. Je zou er allergieën van krijgen en kinderen zouden er druk van worden. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Je kunt wel (over)gevoelig zijn voor bepaalde toevoegingen of combinaties van E-nummers.

Het alternatief
Helemaal geen E-nummers binnenkrijgen is onmogelijk, al was het maar omdat zuurstof ook een E-nummer is. Wil je minder E-nummers binnenkrijgen? Kies voor onbewerkte producten, zoals verse groentes en fruit, peulvruchten, kaas van de boer en noten. Sowieso ook lekker gezond!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit