CrossFit jij al?
10 december 2019
Ineens was het er en had iedereen het erover: CrossFit. Wat is het, waarom zou je het (niet) doen en is het voor iedereen geschikt? De voors, de tegens en een aantal oefeningen voor thuis.
Maar wat is Crossfit eigenlijk?
Het is een manier van fitness die overgewaaid is uit Amerika. Oorspronkelijk is de trainingsmethode ontwikkeld voor het politiekorps in Santa Cruz. De basis in de workouts is gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd in één trainingsvorm. De filosofie achter deze sport is om je op een zo breed mogelijk vlak te ontwikkelen in plaats van op één specifiek onderdeel.
Nice! Maar is er ook een competitie-element?
Jazeker! Deze sport is jezelf continu willen verbeteren in resultaat. Denk maar eens aan de dagelijkse work out of the day, afgekort WOD. Voor veel mensen die aan Crossfit doen is het verbeteren van de persoonlijke tijd die voor een WOD staat een heilige missie. Daarnaast zijn er ook twee grote wedstrijden in de wereld die echt tellen, namelijk: Lowlands Throwdown en de Crossfit games, jaarlijks proberen ruim 300.000 mensen wereldwijd zich te plaatsen voor de games. Niet zomaar een wedstrijd dus.
De voors van CrossFit:
– CrossFit is een allround workout, dus je traint er álles mee: uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, snelheid, behendigheid, hart en longen, coördinatie en balans.
– Je CrossFit-trainer bedenkt elke dag een zogenaamde WOD (Workout of the Day), waardoor geen training hetzelfde is. Op die manier krijgt sleur geen kans.
– De WOD wordt gedaan in groepsverband. Doordat je elkaar inspireert, steunt én uitdaagt, train je net iets harder en intenser dan je in je eentje zou doen.
– Een ‘gewone’ training in de sportschool duurt vaak 45 tot 60 minuten. CrossFit is zo intens dat je jezelf na 20 tot 30 minuten alweer in vorm hebt getraind.
– Je wordt gestimuleerd om het optimale uit jezelf te halen, maar je bepaalt zelf hoe ver je gaat. CrossFit is hierdoor ook geschikt voor beginnende of minder fitte sporters.
De tegens van CrossFit:
– Tijdens een WOD worden de oefeningen – een gewicht tillen, roeien, squatten – veelvuldig herhaald. Als je nog maar net komt kijken, kan dat (te) belastend zijn voor je spieren.
– In sommige boxen – zoals de ruimtes worden genoemd waar CrossFit wordt beoefend – is de sfeer ontzettend competitief. Niet iedereen voelt zich daar veilig in of vindt dat prettig.
– Dat alles wordt getimed werkt in de hand dat je er flink de vaart inhoudt. Positief, maar dat kan ook ten koste gaan van je techniek, omdat je alles zo snel mogelijk wilt doen.
– CrossFit is vanwege het allround karakter minder geschikt als je naar één bepaald doel toewerkt, bijvoorbeeld het lopen van een marathon of het kweken van meer spiermassa.
– De sportschool kun je op elk moment inlopen, maar WOD’s vinden plaats op vaste tijden. Daardoor kan het lastig zijn om ze te integreren in je dagelijkse routine.
3 x DoItYourself-oefeningen
– Touwtjespringen op hoog tempo. Mag het een tandje uitdagender? Probeer het touw tijdens één sprong twee keer onder je voeten door te zwaaien.
– Doe 5 rondes van afwisselend 15 burpees (een squat, plank, push-up, sprong in één vloeiende beweging) en 15 sit-ups (ga plat op je rug liggen met je knieën gebogen en kom met je bovenlichaam omhoog).
– Maak in een minuut tijd zoveel mogelijk push-ups als je kunt. Dit heet in CrossFit-taal AMRAP: As Many Reps as Possible. Rep staat voor Repetition (herhaling).
Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier flexibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.