Menu

Deze impact heeft blauw licht op je gezondheid

13 december 2023

BeFit

Smartphones,  laptops, televisies: het blauwe licht dat van al deze elektronische apparaten komt, heeft volgens wetenschappers invloed op onze gezondheid. Waarom is dat zo en wat kun je doen om de impact van blauw licht te verminderen?

Wat is blauw licht?

Er bestaan twee vormen van blauw licht: natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht. De belangrijkste bron van natuurlijk blauw licht is zonlicht. Deze vorm regelt ons bioritme, de biologische klok die ervoor zorgt dat je ’s ochtends fris opstaat en ’s avonds op tijd indommelt.

Kunstmatig blauw licht lijkt op natuurlijk blauw licht, maar is vele malen sterker. Tegenwoordig komen we veel met deze vorm van kunstlicht in aanraking. In ons dagelijks leven worden we namelijk omringd door beeldschermen, zoals je laptop, smartphone, tablet of televisie. Zelfs de koplampen van moderne auto’s maken gebruik van blauw licht.

De gevolgen van blauw licht

Gemiddeld kijken we zo’n 10 uur per dag naar een beeldscherm. Volgens onderzoekers van het RIVM en het Amsterdam Medisch Centrum heeft dat veel impact. Als je te veel naar een digitaal scherm kijkt, en zo dus te veel blauw licht opneemt, kan dit veel invloed hebben op je gezondheid. De meest voorkomende problemen zijn een verstoord bioritme, concentratieproblemen en vermoeide ogen. Hoe zit dat precies?

Verstoord bioritme
Je hebt vast weleens gehoord dat je het gebruik van schermen moet beperken voordat je naar bed gaat. Blauw licht, en dan met name in de avond, verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Als je lichaam minder melatonine aanmaakt, slaap je minder diep. En goed slapen is juist enorm belangrijk voor je gezondheid.

Verminderde concentratie   
Het slaaptekort dat gepaard gaat met een teveel aan blauw licht heeft ook invloed op je prestaties overdag. Wie slecht slaapt, heeft een verminderde concentratie en heeft meer last van stress. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot een depressie.

Droge of vermoeide ogen
Naar een beeldscherm staren is alsof je in een lamp kijkt. Hier krijgen je ogen na verloop van tijd last van. Langdurige blootstelling aan blauw licht kan daarom leiden tot symptomen zoals vermoeide ogen, droge ogen, branderigheid en wazig zicht.

Blauw licht verminderen

Te veel blauw licht is dus nergens goed voor. Hoe kun je het gebruik ervan dan beperken? Een aantal tips: 

Pas je scherminstellingen aan
Schakel vanaf een vast tijdstip de nachtmodus in op je elektronische apparaten, zoals je telefoon en laptop. Deze modus vermindert de hoeveelheid blauw licht die de schermen uitstralen.

Beperk schermtijd
Probeer je schermtijd te beperken, vooral voor het slapengaan. Lees een goed boek of luister met je ogen dicht naar een podcast. Vermijd het gebruik van digitale apparaten minstens een uur voor het slapengaan om je nachtrust te verbeteren.

Draag een bril met blauwlichtfilter
Overweeg het dragen van een (beeldscherm)bril met een ingebouwd blauwlichtfilter, met of zonder sterkte. Dit vermindert de hoeveelheid blauw licht die je ogen bereikt wanneer je naar digitale schermen kijkt. De wetenschap is het nog niet eens over de werking ervan, maar het dragen ervan kan in ieder geval geen kwaad.

Let op met LED  
LED-verlichting bestaat voor een groter deel uit blauw licht dan ouderwetse lichtbronnen zoals gloeilampen. Heb je LED-lampen in huis? Kies dan voor varianten waarbij je de kleur zelf kan instellen, dit vermindert de hoeveelheid blauw licht die in huis wordt uitgestraald. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat al het (felle) licht ongezond is. ’s Avonds de lampen dimmen is daarom een goed idee. Zo komen je ogen tot rust.

Blauw licht heeft veel invloed op je gezondheid, vaak zonder dat je het doorhebt. Fijn is dat je met de bovenstaande tips de blootstelling aan deze vorm van kunstlicht makkelijk vermindert. Zo zie je maar!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.