Menu

Alles over de nieuwe pensioenwet

Dit artikel is bijgewerkt op: 19 juli 2023
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. De nieuwe pensioenwet past beter bij de huidige tijd. En het zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een goed pensioen krijgt, ook generaties na ons. Werkgevers moeten uiterlijk op 1 januari 2028 de pensioenregeling hebben aangepast. Op deze pagina leggen we de belangrijkste veranderingen uit.

In het kort: wat verandert er?

In het nieuwe pensioenstelsel bouwt iedereen zelf een pensioen op. Goed om te weten dat je dat bij BeFrank al doet. Toch verandert er ook wat. In de video leggen wij uit wat er verandert.

Het nabestaandenpensioen verandert

In het nieuwe pensioenstelsel wordt het nabestaandenpensioen eenvoudiger. Nabestaandenpensioen is het pensioen dat direct na je overlijden uitgekeerd wordt aan je nabestaanden: je partner en eventuele kind(eren). Hoe gaat het nabestaandenpensioen eruit zien?

  • Het nabestaandenpensioen berekenen we met een vast percentage van je salaris, ongeacht hoe lang je in dienst bent. Het wezenpensioen keren we uit tot een vaste eindleeftijd van 25 jaar.
  • Je werkgever kan jou de mogelijkheid bieden om je te verzekeren voor extra nabestaandenpensioen.
  • Ga je uit dienst? Dan blijf je standaard 3 of 6 maanden verzekerd voor het nabestaandenpensioen. Na deze tijd kies je zelf of je de verzekering wilt houden. Daar kunnen wij wel extra voorwaarden aan stellen.

Wil je weten wat er voor je nabestaanden is geregeld? Bekijk dan de Keuzehulp Nabestaandenpensioen. Zodra je werkgever is overgestapt naar een nieuwe pensioenregeling, vind je de aanvullende keuzes rondom het nabestaandenpensioen.

Hetzelfde premiepercentage voor iedereen

Je legt premie in voor de opbouw van je pensioen. Deze premie berekenen we aan de hand van een percentage. Iedereen krijgt in het nieuwe pensioenstelsel hetzelfde premiepercentage, van jong tot oud. De premiepercentages berekenen we dan niet meer aan de hand van je leeftijd. 
Je werkgever kan met de overstap naar een nieuwe pensioenregeling er voor kiezen om de huidige premiepercentages niet aan te passen. Dit geldt dan alleen voor medewerkers die voor 1 januari 2028 nog in dienst zijn.

De overgang naar een nieuwe pensioenregeling

Je werkgever stapt over naar een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de nieuwe pensioenwet. Dat kan tot 1 januari 2028. Ga je er met de nieuwe pensioenregeling op achteruit? Dan kan je werkgever je hiervoor compenseren. Je werkgever legt in een transitieplan vast wat de afspraken voor het compenseren zijn.

Verplicht pensioen opbouwen vanaf 18 jaar

Momenteel bouwen jongeren meestal pensioen op vanaf 21 jaar. Per 1 januari 2024 gaat iedereen vanaf 18 jaar pensioen opbouwen.

Je werkgever bepaalt de regeling

Wat er precies voor jou verandert, hangt af van de keuzes die je werkgever maakt. Hier hoor je meer over als je werkgever de pensioenregeling aanpast. Je werkgever doet dit in overleg met de ondernemingsraad of medezeggenschapsraad en met een pensioenadviseur.

Wil je weten hoe je pensioen er nu voor staat?

Kijk dan in de App van BeFrank of op je persoonlijke pensioenpagina. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!  

Wil je weten hoe wij je pensioenregeling omzetten naar de nieuwe pensioenwet? Lees hier hoe wij dat doen.