Menu

Uitgerust wakker worden: zo doe je dat

15 maart 2024

BeFit

Een goede nachtrust is een must voor je gezondheid. Toch geeft 44% van de Nederlanders aan moeite te hebben met (goed) slapen. Waarom is slaap zo belangrijk en wat kun je doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren?

25 jaar slapen

Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. En dat is maar goed ook, want slapen is ontzettend belangrijk. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van jouw dagelijkse activiteiten en verwerk je de ervaringen van de dag. Je hormonen komen weer in balans, je spieren ontspannen en je maakt nieuwe afweerstoffen aan. Slaap je te weinig, dan kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Slaaptekort geeft namelijk meer kans op obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs Alzheimer.   

Mentale weerbaarheid

De voordelen van goed slapen hebben niet alleen betrekking op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale welzijn. Goed slapen helpt je om informatie beter vast te houden, vergroot je probleemoplossend vermogen en maakt je creatiever. Bovendien ben je na een goede nachtrust minder prikkelbaar, heb je je emoties beter in de hand en voel je minder angstig of verdrietig.  

Goed slapen is dus behoorlijk belangrijk. Slaapdeskundigen adviseren daarom dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen. Dat lukt aardig, want in Nederland slapen we gemiddeld zo’n 7,5 uur per nacht.

Slaapkwaliteit telt

Toch zijn we met z’n allen nog regelmatig moe. Dat komt vooral doordat we wel lang genoeg slapen, maar de kwaliteit van slaap de laatste jaren steeds meer is afgenomen. Overdag stilzitten, veel koffiedrinken en het gebruik van computers of smartphones hebben allemaal invloed op de kwaliteit van onze slaap. Gelukkig kun je dit goed beïnvloeden. Een aantal tips waarop je dat kan doen:

Zorg voor een vast slaapschema: probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Ook in het weekend. Dit helpt je biologische klok te reguleren, waardoor je dieper en langer slaapt. 

Ontwikkel een bedtijdritueel: neem een warme douche, lees een boek of luister naar kalmerende muziek. Zo’n ontspannend ritueel rondom het slapengaan geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om tot rust te komen.

Zet alle schermen uit: het blauwe licht van elektronische apparaten onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Probeer ten minste een uur voor het slapengaan alle schermen uit te zetten. Lastig, maar o zo effectief.

Houd je slaapkamer rustig: zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Kies voor verduisteringsgordijnen, gebruik oordopjes en zet (indien mogelijk) het raam op een kiertje voor frisse lucht. Een goede slaapomgeving draagt enorm bij aan de kwaliteit van je nachtrust.

Beperk de inname van cafeïne en alcohol: Door het drinken van cafeïnehoudende dranken raakt je natuurlijke slaapritme verstoord. Ook alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt. Vermijd cafeïne en alcohol daarom vanaf drie uur voor het slapengaan. 

Beweeg meer: Overdag voldoende bewegen helpt je om ’s avonds beter te slapen. Maar let op: sport ’s avonds niet te laat. Bij het sporten maakt je lichaam adrenaline aan en dat houdt je juist wakker.

Door van slapen een prioriteit te maken en bijvoorbeeld een rustgevende slaaproutine te ontwikkelen, kan je de kwaliteit van je nachtrust verbeteren. Probeer het maar eens, grote kans dat je straks een stuk uitgeruster wakker wordt?

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.