Menu

Pensioenuitkering: deze opties heb je

Je pensioen bij BeFrank bestaat uit twee delen: de premie die je hebt ingelegd en het rendement uit je beleggingen. Samen vormt dit de totale waarde van je beleggingen. Met het uiteindelijke bedrag koop je een pensioenuitkering aan. Op deze pagina leggen we uit welke opties je hebt voor de uitkering van je pensioen.

Met je opgebouwde pensioen koop je later een pensioenuitkering aan. Goed om te weten: dit kan niet bij BeFrank. Alleen de opbouwfase verloopt via ons. Je kiest zelf bij welke pensioenverzekeraar je je pensioenuitkering aankoopt.

De hoogte van je pensioenuitkering wordt bepaald op basis van onder andere: 

  • De hoogte van je pensioenbeleggingen
  • Je leeftijd
  • De leeftijd van je partner
  • De rente

Je verwachte pensioenuitkering berekenen wij aan de hand van de Uniforme Rekenmethode (URM). Dit is de voorgeschreven rekenmethode vanuit De Nederlandsche Bank (DNB).

Je hebt verschillende opties voor je pensioenuitkering:

Een vaste pensioenuitkering

Een vaste uitkering betekent dat je iedere maand hetzelfde bedrag op je rekening krijgt gestort. Na je pensioenleeftijd stop je met beleggen. Je loopt hierdoor niet het risico dat je pensioen lager wordt. Tegelijkertijd maak je ook geen kans op een hoger pensioen.

Belangrijk om te weten: je uitkeringsbedrag is vast, maar de (reële) waarde kan wel dalen door prijsstijgingen (inflatie).

Een variabele pensioenuitkering

Bij een variabele pensioenuitkering beleggen we na je pensioendatum nog door met (een deel van) je pensioenkapitaal. Hierdoor is er kans op een hoger pensioen. Maar ook meer risico op een lager pensioen. Dit deel van je pensioen kan dus ieder jaar omhoog of omlaag gaan.

Kies je voor een variabele pensioenuitkering? Dan is je pensioenuitkering ook minder afhankelijk van de marktrente op één moment.

Deeltijdpensioen

Wil je nog niet helemáál met pensioen? Omdat je bijvoorbeeld een deel van de week wil blijven werken? Of omdat je al pensioen wil ontvangen én door wil blijven werken? Dat kan. Met een deeltijdpensioen krijg je een gedeeltelijke pensioenuitkering. De waarde van je pensioenbeleggingen gaat naar beneden, maar je blijft pensioen opbouwen over het loon dat je krijgt.

Je kan je pensioen op twee manieren laten uitkeren:

  • Je verkoopt meerdere delen van je beleggingen tegelijkertijd. Je koopt dan een pensioenuitkering aan bij verschillende verzekeraars.
  • Je verkoopt een deel van je beleggingen nu én op een later moment. Je pensioenuitkering koop je dan in twee delen aan, bijvoorbeeld op je AOW-leeftijd en als je 70 jaar wordt.

We horen je keuze graag drie maanden voor de gewenste ingangsdatum.

Eerder of juist later met pensioen

Stop je met werken voordat je je pensioendatum bereikt? Dan stopt je werkgever met het betalen van pensioenpremie. Dat betekent dat wij geen nieuwe beleggingen meer kopen. Met de waarde van je beleggingen koop je vervolgens een pensioenuitkering aan.

Wil je juist langer doorwerken? Dan kan je je pensioen uitstellen tot uiterlijk vijf jaar na je wettelijke AOW-leeftijd. Je werkgever stopt op een gegeven moment wel met betalen van pensioenpremie. Welk jaar dat precies is, vind je in je pensioenreglement.

Op je persoonlijke pensioenpagina bekijk je wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen als je eerder of later stopt met werken.

Zeven maanden voor je met pensioen gaat, sturen we je een brief. Dan heb je even de tijd om te bedenken wat je wil. Zo’n drie maanden voor de ingangsdatum die je wenst, geef je je keuzes door.

Hoger of lager pensioen

Wil je de eerste jaren na je pensioenleeftijd een hoger bedrag krijgen? En daarna wat lager? Dat kan. We noemen dat een hoog-laag pensioen. De eerste vijf jaar krijg je bijvoorbeeld een hoger pensioen. Hierna wordt je pensioenuitkering weer wat lager. 

Ook andersom is mogelijk: een laag-hoog pensioen. In dat geval begin je met een lager pensioen. Daarna wordt je pensioenuitkering weer hoger. De periode kies je zelf.

Wil je dat je ouderdomspensioen in hoogte varieert? Dan moet je die keuze doorgeven aan de verzekeraar waar je je pensioenuitkering aankoopt. Wij raden wel altijd aan: laat je goed informeren door een financieel adviseur.