Menu

Beleef yoga

8 september 2016

BeFit

Yoga wordt door veel mensen nog steeds geassocieerd met zweverigheid. Maar de sport gaat veel verder dan alleen op een matje zitten, voor je uitstaren en af en toe je been uitstrekken. Sterker nog: er zijn ook heel actieve yogasoorten. Welke yogasoort je ook kiest, het zorgt sowieso voor ontspanning, onthaasting en flexibiliteit. Welke variant past het beste bij jou?

Hatha yoga
Deze yogavorm is in Nederland het bekendst en bestaat uit een reeks asana’s (lichaamsoefeningen) en pranayama (ademoefeningen). De oefeningen geven je spieren en gewrichten een boost, de ademhalingsoefeningen bevorderen je concentratie en ontspanning. Deze yogavorm is lekker actief.

Bikram yoga
Tijdens een les bikram yoga oefen je in 90 minuten tijd een serie van 26 klassieke yogahoudingen uit in een ruimte die is verwarmd tot 40 graden Celsius. Die warmte zorgt ervoor dat je flexibeler bent en minder kans loopt op blessures. Het is door de warmte een vrij zware manier van yoga.

Ashtanga yoga
Deze yogavorm lijkt in de verte op hatha yoga, met het verschil dat de lichaamsoefeningen niet los van elkaar, maar als een vloeiende beweging worden uitgevoerd. Enig gevoel voor motoriek is daarom handig bij deze yogavorm – anders loop je al snel een oefening of tien achter.

Yin yoga
Yin Yoga-leraar Paul Grilley blies deze eeuwenoude yoga vorm in 1980 nieuwe leven in. Het wordt ook wel yoga voor luie mensen genoemd, want je doet yin yoga veelal liggend en zittend. Je blijft steeds zo’n vijf minuten in dezelfde houding en kunt jezelf in die tijd observeren en onderzoeken.

Power yoga
De nadruk ligt bij power yoga op de lichamelijke kant. De oefeningen worden in hoog tempo uitgevoerd, waardoor je conditie verbetert en de calorieën eraf vliegen. Deze yogavorm is heel geschikt als je wilt afvallen of lichamelijk fitter wilt worden.

Kundalini yoga
Deze vorm van yoga is wat zweveriger en kent veel spirituele oefeningen. Er wordt veel aandacht besteed aan je ademhalingstechniek en je houding, maar er wordt tijdens de lessen ook gezongen en gefocust op zelfbewustzijn: kundalini betekent letterlijk ‘levenskracht’.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit