Menu

Alles over je hartslag

2 januari 2019

BeFit

Laat je hart kloppen
Tijdens het sporten is en blijft er eigenlijk maar één richtlijn die echt aangeeft of je goed bezig bent: je hartslag. Maar wat is een gezonde hartslag? Hoe bereken je je maximale hartslag? En wat kun je daar eigenlijk uit aflezen? Binnen welke hartslagzone je traint, heeft steeds een andere uitwerking op je lijf. Je kunt stellen dat een lage hartslag in rust betekent dat je hart goed en efficiënt werkt.

Je ideale hartslag
Laten we beginnen met het slechte nieuws: dé ideale hartslag bestaat niet. Welke hartslag bij jou past, is voor ieder mens anders. Maar er zijn wel een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je sportdoelen te bereiken. Zo ligt een normale hartslag op momenten dat je niks bijzonders doet tussen de 60 en 80 slagen per minuut. De rusthartslag van doorgewinterde sporters ligt een stuk lager, omdat de slagkracht van je hart groter wordt als je regelmatig sport. Dit betekent dat je hart per minuut minder slagen nodig heeft om je bloed rond te pompen. Je kunt dus stellen dat een lage hartslag in rust betekent dat je hart goed en efficiënt werkt.

Maximale hartslag
Wil je conditie opbouwen, afvallen of misschien wel een sixpack kweken? Dan is het zaak om te trainen met een bepaalde hartfrequentie. Deze frequenties zijn opgedeeld in verschillende zones. Binnen welke zone je traint, heeft steeds een andere uitwerking op je lijf. De zones worden per persoon bepaald en hangen af van je maximale hartslag. De meest accurate manier om die te berekenen, is via een inspanningstest bij een sportarts. Maar ben je een beginnende sporter, dan kom je ook al een heel eind met een simpele rekensom waarbij je je leeftijd aftrekt van het getal 220 (mannen) of 226 (vrouwen). Ofwel: 220 of 226 min je leeftijd = je maximale hartslag.

Hartslagzones
Je kunt de hartslagzones tijdens het sporten onderverdelen in drie zones. In zone 1 gebruik je 65 tot 75 procent van je maximale hartslag, bijvoorbeeld tijdens flink wandelen of rustig fietsen. Dit zorgt voor een lichte verbetering van je conditie en een minimale verbranding van vet. In hartslagzone 2 spreek je 76 tot 85 procent van je maximale hartslag aan, wat betekent dat de inspanning zwaarder aanvoelt. Je verbruikt meer suikers en koolhydraten op en verbetert je uithoudingsvermogen. Zone 3 staat voor 80 tot 90 procent van je maximale hartslag. Ofwel: een zware fysieke inspanning die je uithoudingsvermogen in grote mate verbetert.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit