Menu

7 redenen om wél te gaan sporten

27 maart 2023

BeFit

Ja, het was een hectische werkdag. De file naar huis was eindeloos. Je bent moe. Het regent pijpenstelen. En er komt ongetwijfeld iets op tv wat je heel graag wilt zien. Missen we nog een excuus? Vast en zeker, maar dat maakt niets uit. Deze 7 argumenten gaan ervoor zorgen dat je tóch gaat sporten. Weer of geen weer, wel of geen zin.

  1. Na de training voel je je als herboren. Je serotinine- en dopaminelevel stijgt, waardoor je na afloop een blij, gelukkig en voldaan gevoel hebt. Dopamine speelt een hele belangrijke functie bij gevoelens zoals blijdschap, genot en welzijn. Een hoog dopamineniveau zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je een opgewekt en positief gevoel hebt. Ook kan het zelfs een positief effect hebben op je cognitieve vermogens.
  2. Uit studies blijkt dat sporten goed is voor je werkleven. Eén van de redenen hiervoor is dat je tijdens het sporten op vernieuwende, frisse ideeën en inzichten komt. Gelijk aan de bak dus.
  3. Niet eerder waren er in Nederland zoveel mensen met burnouts. Sporten gaat dat tegen, want je raakt er de stress mee kwijt die je gedurende de dag hebt opgebouwd. Wanneer je lijf stijf staat van de stresshormonen en veel harder moet werken dan goed voor je is, is het belangrijk dat je je lichaam eerst tot rust laat komen. Door beweging maak je endorfine aan, dit reduceert de stresshormonen zoals adrenaline en cortisol in je lichaam. Bewegen zorgt ervoor dat de onrust in je lijf en hoofd afneemt. Sjoggen (tussen joggen en wandelen in) is hierbij een hele zinvolle bewegingsmethodiek. Bewegen zonder te presteren. Het hoeft niet gelijk keihard sporten te zijn. Beweeg bij voorkeur buiten in de natuur. Dat tikt dubbel aan in herstelvermogen.
  4. Je vriend(in) rekent erop dat je meegaat. Samen sporten is leuker en werkt motiverend. Scharrel een sportmaatje op, zodat jullie elkaar kunnen supporten en inspireren. Je kunt ook op je werk een personal trainer laten komen, die je samen met je collega’s inhuurt. Ben je gelijk klaar wanneer je naar huis gaat.
  5. De laatste jaren wordt steeds bekender dat goed slapen dé manier is om gezond oud te worden. Goed nieuws: sporten zorgt ervoor dat je beter en dieper slaapt. Als je overdag lichamelijk actief bent geweest, slaap je beter en als je goed slaapt herstel je beter. Ze hebben elkaar nodig. Denk maar eens aan de wintersport: de hele dag actief sporten in de buitenlucht maakt dat je slaapt als een roos. Hoe actiever je dag, hoe beter je nacht.
  6. Sporten geeft je geheugen, aandachtspanne en concentratieboog een boost, zo hebben Franse wetenschappers ontdekt. Waarschijnlijk door de verbeterde doorbloeding.
  7. Het is onderdeel van je lifestyle. Als je ervoor zorgt dat je elke week op dezelfde dagen traint, ga je daar vanzelf aan wennen en is het niet elke keer zo’n strijd om te gaan. En hoe eerder je start met een dergelijke levensstijl, hoe gezonder en fitter je ook op latere leeftijd bent. Dus fit je pensioen in.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.