Menu

5 tips voor een goed pensioen

19 mei 2019

BeFit

Goed nadenken over je pensioen. Miljoenen Nederlanders stellen dit voortdurend uit en toch is het belangrijker dan ooit om snel het heft in eigen handen te nemen. Het gaat immers over je eigen inkomen voor later.

Financieel fit
De meeste mensen gaan pas nadenken over hun oudedagsvoorziening als hun pensioendatum in zicht komt. Hoeveel ze nu eigenlijk opzij leggen en hoeveel ze straks te besteden hebben wanneer ze stoppen met werken, zijn vragen die mensen zich dan gaan stellen. Maar veel slimmer is het om nú al na te gaan of je financieel fit bent. Hoe precies? BeFrank heeft 5 handige tips verzameld waarmee elke Nederlander beter voorbereid is op zijn pensioen. Het gaat er vooral om dat je jezelf even de tijd gunt om na te denken hoe het met je pensioen is gesteld en welke maatregelen je moet nemen om een eventueel pensioengat te voorkomen.

5 concrete tips

1. Besef dat pensioen over salaris gaat
Beschouw jij je pensioen als een ver-van-je-bed-show? Iets dat ooit wel een keer gaat gebeuren, maar nu nog niet belangrijk is? Je bent niet de enige. De eerste stap naar een goede oudedagsvoorziening is beseffen dat het om je inkomen voor later gaat, als je niet meer elke dag aan het werk bent. Iedereen weet immers: salaris is belangrijk, toch? Zo kun je ook na je 68e nog een flink aantal jaren een leuk leven leiden. Ga je hierover pas nadenken als je 50 jaar bent, dan is het echt te laat.

2. Kijk hoe je ervoor staat
Meten is weten. Kijk hoe het met je pensioen is gesteld door te surfen naar Mijnpensioenoverzicht.nl. Inloggen kan met je DigiD. Bij BeFrank hebben we een koppeling gemaakt waarmee je heel handig al je pensioenpotjes naar je eigen pagina kunt uploaden. Zo heb je direct een totaaloverzicht.

Fact: Maar 40 procent van de Nederlanders heeft een goed beeld van hun financiën nadat ze stoppen met werken.

3. Ga na hoeveel inkomen je nodig hebt
Ga nu eens na hoe je je leven wilt leiden nadat je bent gestopt met werken. Wil je bijvoorbeeld verre reizen gaan maken, in hetzelfde huis blijven wonen of een andere auto rijden? Zet je wensen op een rijtje en ga na hoeveel inkomen je ongeveer nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Vergelijk dit bedrag met het te verwachten pensioen dat je later krijgt uitgekeerd. Zie je een flink verschil tussen het inkomen en je manier van leven? Tijd voor actie.

Fact: Ruim de helft van de Nederlanders bouwt onvoldoende pensioen op.

4. Tijd om de juiste keuzes te maken
“Ik heb er toch geen invloed op.” Het is een opmerking die vaak klinkt als het over de pensioenen van mensen gaat. Toch klopt dat meestal niet en kun je wel degelijk aan de nodige knoppen draaien. Bij BeFrank kun je bijvoorbeeld je beleggingswijze zo aanpassen dat die goed aansluit bij de mate van risico’s die je wil nemen. Wil je bijdragen aan een betere wereld? Kies dan voor duurzaam beleggen. Niet iedereen is immers hetzelfde.

5. En nu… actie!
Je weet ongeveer hoe je later wil leven, welk inkomen daarvoor nodig is en hoeveel je nu tekort komt. Tijd voor actie. Je kunt zelf de keuze maken om extra geld in te leggen voor later. Dat kan via je werkgever of met een eigen aanvullend pensioen. Met 25 euro per maand kun je al een groot verschil maken.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit