Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Bij BeFrank beleggen we jouw pensioengeld volgens de zogenaamde lifecycle-methode. Dit betekent dat we rekening houden met leeftijd door te focussen op het maken van rendement als je jong bent. Er is dan tijd om tussentijdse schommelingen goed te maken als de economie weer aantrekt. Als je pensioenleeftijd dichterbij komt, zorgen we ervoor dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk blijft. We focussen dan minder op het maken van rendement. De waarde van de beleggingen kan dan nog steeds omhoog of omlaag. Maar het doel is dan dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk wordt.

Je bent er een paar minuten mee bezig. Kun je daarna door met waar je mee bezig was én heb jij je pensioen goed geregeld. Lekker!

Als je niets doet, blijven we beleggen op basis van de standaardkeuzes die je werkgever heeft gemaakt. Daar is niets mis mee. Het is niet voor niets de standaard. Maar waarom zou je niet kiezen voor een profiel dat echt bij jou past? Met de daarbij behorende rendementen? Doe daarom eenvoudig en snel de test en check welk beleggingsrisico dat bij jou past.

Dat begrijpen we, daar heb je ons gelukkig voor. Het bepalen van het juiste beleggingsrisico is echt zo gedaan. Doe de test en check welk beleggingsrisico bij jou past.

In Nederland bouw je pensioen op over een deel van je salaris. Over het eerste deel van je salaris bouw je geen pensioen op. Dit deel noemen we 'franchise'. De hoogte wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en hangt samen met de AOW. Je pensioenpremie wordt berekend over je salaris min de franchise.

Verdien je meer dan € 128.810,- bruto per jaar (2023)? Dan bouw je geen pensioen op boven dit bedrag. Ook dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Je logt in met eHerkenning. Zo ben je beter online beschermd. Hier lees je meer over eHerkinning.

BeFrank is een PPI. Dat betekent ‘premiepensioeninstelling'. Maar wat is dat precies? Een PPI is een relatief nieuwe pensioenuitvoerder, naast verzekeraars en pensioenfondsen. We voeren pensioenregelingen uit en bouwen pensioenvermogen op. Maar we dragen het risico niet zelf.

Een PPI zorgt voor de uitvoering van collectieve beschikbare premieregelingen. Hierbij hangt de pensioenuitkering onder andere af van het resultaat van beleggingen.

In 2019 en 2021 haalden we rendementen hoger dan 20%. Maar geen dag op de beurs is hetzelfde. De huidige ontwikkelingen in de wereld zorgen voor een behoorlijke dip op de financiële markten. De eerste helft van 2022 zagen we negatieve rendementen van -12%. Op zulke momenten is het belangrijk om je hoofd koel te houden en voor ogen te houden dat je pensioengeld belegd wordt voor de lange termijn. Bij beleggen is het onvermijdelijk dat er periodes zijn van sterke koersdalingen. We weten dat dit soort periodes zich voordoen, maar niet op welk moment. Als je kijkt naar de historische analyses, dan zie je dat beleggen op de lange termijn betere resultaten geeft dan bijvoorbeeld sparen. Ook zien we dat koersdalingen uiteindelijk weer gevolgd werden door koersstijgingen.

Je bekijkt je rendement eenvoudig in onze app of op je persoonlijke pensioenpagina.