Safety first: wintersport checklist
13 februari 2023
Je hoort elk jaar verhalen over wat er kan misgaan op wintersport. Het goede nieuws: dat heb je deels zelf in de hand. Hoe zorg je ervoor dat je zonder kleerscheuren thuiskomt? Een checklist met de beste safety first-tips op alle gebieden.
Regeren is vooruitzien
Wil je de kans op blessures en andere pijntjes tot een minimum beperken, dan is het slim om een paar maanden voor je wintersportvakantie alvast in beweging te komen. Ga naar de sportschool, trek je hardloopschoenen aan, doe buik- en beenspieroefeningen terwijl je tv kijkt. Als je fit bent, kom je op je ski’s of snowboard veel minder snel in de problemen. Is het een tijdje geleden dat je op wintersport bent geweest? Boek in Nederland een paar lesjes op een overdekte baan of plan tijdens je eerste vakantiedagen een aantal lessen in bij een professionele instructeur.
Gedegen uitrusting
Goed materiaal is schrikbarend duur. Maar liever iets dieper in de portemonnee duiken dan met een gebroken been op de gipsvlucht, toch? Skiën en snowboarden gaat veiliger en fijner op gedegen schoenen van een mooi merk, zoals Fischer, Head of Lange. Wat betreft je outfit is het slim om te investeren in een drielagensysteem: onderlaag van thermo-ondergoed en -sokken, daarover een isolatielaag van dons of fleece en als laatste een beschermende buitenlaag. Ook onmisbaar: een goed aansluitende skibril, waterdichte en sneeuwvaste handschoenen, een stevige helm, een warme muts, een ‘gewone’ zonnebril en een paar snowboots met flink profiel.
Passende locatie
Je kunt als beginner natuurlijk meteen naar Lech afreizen, waar de steilste skiroute van Europa ligt. Met een hellingspercentage van 142 procent kan het niet anders of de adrenaline giert hier door je lijf. Gamsleiten in het Oostenrijkse Obertauern staat met een hellingspercentage van 100 procent ook garant voor de nodige hartkloppingen. Maar misschien kun je beter eerst oefenen op wat toegankelijkere, minder steile hellingen. In onder meer Ellmau in Oostenrijk, Valmorel in Frankrijk, Corvara in Italië en Lenzerheide in Zwitserland vind je relatief veel blauwe pistes.
Wijs met winterzon
Hoe hoger je komt, hoe krachtiger de zon schijnt. Dat effect wordt versterkt door het pak sneeuw aan je voeten, dat de UV-straling als een spiegel weerkaatst. Het is dus zaak om tijdens je wintersportvakantie vaak én dik te smeren. Ook als de zon niet keihard schijnt. Gebruik de eerste dagen SPF50 en de dagen daarna minimaal SPF30. Breng de eerste laag een half uurtje voordat je naar buiten gaat aan en herhaal dit een paar keer per dag. Tip: vergeet je oren en lippen niet, want die verbranden het snelst.
Veilig off-piste
Het is avontuurlijk en leuk om van de gebaande paden af te gaan, maar het brengt ook extra risico’s met zich mee. Begin er alleen aan als je in een goede conditie bent, neem altijd een lawinepieper, schep en sonde mee, pak je telefoon en een EHBO-kit in, draag een lawinerugzak op je rug, draai je bindingen wat strakker en sla het nummer van de lokale reddingsdienst op in je telefoon. Controleer voordat je vertrekt het normale weerbericht en het lawineweerbericht en ga alleen off-piste als het zicht goed is én blijft. Ga nooit alleen en schakel een gids in als jullie onbekend gebied intrekken. Maar… het is natuurlijk altijd safer om gewoon op de pistes te blijven.
Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier flexibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.