Menu

Japanse wijsheden

12 april 2021

BeFit

Een paar jaar terug onthulden Francesc Miralles en Héctor Garcia in de bestseller Ikigai het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven: een reden om ’s ochtends je bed voor uit te komen. Daarna kwamen ze met het boek Ichigo-ichie, waarin ze het Oosterse succesrecept voor het beleven van onvergetelijke momenten verklappen. Hoe ziet dat eruit?

Literatuurwetenschapper Francesc Miralles en ingenieur Héctor Garcia hebben er hun levensmissie van gemaakt om zoveel mogelijk Japanse geheimen voor een groot publiek beschikbaar te maken. Dat deden ze eerder al in onder meer Shinrin-yoku, Vind je ikigai en Ikigai, waarvoor ze onderzochten hoe het kan dat op het Japanse eiland Okinawa meer gezonde en actieve honderdjarigen leven dan waar dan ook ter wereld. De belangrijkste uitkomsten: de inwoners eten tot ze voor tachtig procent vol zitten en ze begeven zich in een groep mensen met dezelfde interesses die altijd voor ze klaarstaan. En misschien wel het allerbelangrijkste: ze gaan nooit met pensioen, maar ze zorgen ervoor dat ze altijd een doel in hun leven blijven hebben om voor op te staan.

Koester elk moment als een schat
Nu zijn Francesc Miralles en Héctor Garcia terug met weer een nieuw Japans geheim dat voor meer levensvreugde zorgt: ichigo-ichie. Het idee voor het boek met de gelijknamige titel ontstond toen de auteurs in een theehuis in het oude Kyoto, thuishaven van de laatste geisha’s, schuilden voor een hoosbui. Terwijl ze hun thee dronken, viel hun blik op een pilaar met een inscriptie van tekens die je uitspreekt als ‘ichigo-ichie’, wat zoveel betekent als: wat we op dit moment meemaken, maken we nooit meer mee, en daarom moet elk moment worden gekoesterd als een schat. Die boodschap bracht hun gesprek op andere momenten die evenmin zouden terugkeren, over het feit dat ze misschien niet genoeg aandacht hadden besteed aan die momenten, en hoe zonde dat was.

We hebben allemaal een sleutel
‘In dit tijdperk van absolute verstrooiing, in deze instant-cultuur van gebrekkige luistervaardigheid en oppervlakkigheid, beschikken we allemaal over een sleutel die opnieuw de deur naar aandacht, harmonieus samenzijn en liefde voor het leven kan openen,’ schrijven Garcia en Miralles in hun boek. En die sleutel heet, je voelt ‘m al aankomen, ichigo-ichie. Blijf niet hangen in het verleden, zit niet met je hoofd in de toekomst, maar maak van elk moment het beste moment van je leven! Of zoals Miralles en Garcia het in hun boek zeggen: ‘Elke ontmoeting, elke ervaring die we meemaken is uniek en waardevol, iets wat zich nooit meer op dezelfde manier zal voordoen. Als we ons die kans laten ontglippen zonder ervan te genieten, is hij voor altijd verkeken.’ Doe daar je voordeel mee!

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit