Menu

Hoe ontspan jij? Zet eens een plaatje op!

18 juni 2021

BeFit

Een mooi liedje kan je tot in je ziel raken, maar de invloed van muziek reikt nog veel verder. Het kan zelfs de grootste stresskip ontspannen, depressieve mensen ervaren er een blij moment door en eenzame mensen voelen zich minder alleen. Het helpt je op veel verschillende levels, dus alle redenen om vaker een plaatje op te zetten.

Je wordt er slimmer van
Amerikaanse wetenschappers toonden in 1993 aan dat het luisteren naar de muziek van Mozart of andere klassieke muziek je hersenen tijdelijk actiever maakt. Dit wordt het zogenaamde Mozart-effect genoemd.

Het kan helpen bij depressies
Als je naar muziek luistert, geven je hersenen verschillende stoffen af die gelukkiger en vrolijker maken. Zo zorgt de stof dopamine voor een voldaan gevoel en word je van endorfine blij.

Muziek verlaagt je bloeddruk
In zijn boek Singing in the brain beschrijft hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder dat het luisteren naar lekkere muziek leidt tot de aanmaak van nitric oxide, een vaatverwijdende stof die kan zorgen voor een lagere bloeddruk.

Je stresslevel gaat omlaag
Uit de Coachrane-review in 2015 blijkt dat liedjes met max 60 tot 80 beats per seconde zorgen voor een lagere hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Je stressniveau schiet hierdoor omlaag en je slaapt beter.

Het gaat eenzaamheid tegen
Samen naar muziek luisteren of – beter nog – met een groepje zingen in bijvoorbeeld een koor, zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit wordt versterkt doordat er oxytocine vrijkomt, een stof die empathie bevordert.

Relax
Of je nu ontspannen de dag wilt beginnen of juist na een drukke dag tot rust wilt komen, muziek kan op verschillende momenten je nét dat beetje extra kalmte geven.

Het rustgevende effect van muziek
Muziek is een krachtig middel. Nummers met een snel tempo zorgen ervoor dat je alerter bent en je beter kunt focussen terwijl langzame muziek je gedachten juist tot kalmte brengt en ervoor zorgt dat de spieren zich ontspannen. Door het luisteren naar kalmerende muziek maakt je lichaam endorfine aan en tegelijkertijd vermindert het de productie van stresshormonen. Hierdoor verbetert je stemming en word je rustiger.

Optimale ontspanning op elk moment van de dag
Welke muziek goed helpt om te ontspannen, is heel persoonlijk. Het belangrijkste is dat de muziek hetzelfde ritme heeft als je hartslag. Welk nummer je vervolgens kiest, is helemaal aan jou. Ontdek zelf welke muziek voor jou het meest ontspannend werkt.

Ontspannen slapen met kalmerende muziek, het werkt echt
Niet iedereen valt bij het zien van zijn bed direct als een blok in slaap. De juiste muziek kan helpen om helemaal tot rust te komen.

Herstellen van je workout
Wat veel mensen vergeten is dat muziek een grote rol speelt bij het herstellen van je workout en om weer tot rust te komen. Kies nummers met een goed tempo van 140 beats per minuut.

De beste ontspanningsmuziek ooit
Een nummer dat begint met zestig slagen per minuut en na vijf minuten vertraagt naar vijftig slagen per minuut, zodat je hartslag zich automatisch aanpast aan het ritme en je optimaal ontspant. Dat is hét recept voor de beste ontspanningsmuziek. Het nummer Weightless van Marconi Union voldoet aan al deze eisen. Het nummer is (aan de hand van verschillende wetenschappelijke theorieën en klanken) speciaal geproduceerd om optimaal te relaxen en is de meest rustgevende muziek ooit gemaakt. Ook het nummer Air van J.S. Bach is een gouden sleutel tot ontspanning. Het nummer maakt de ademhaling rustig, vermindert de spierspanning, vertraagt de hartslag en doet de bloeddruk dalen.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit