Bijdragen aan een betere wereld via je pensioen
26 november 2019
Pensioen is actueler dan ooit. Dreigende kortingen, een nieuw stelsel, de kranten staan er vol mee. Tegelijkertijd is er op het gebied van pensioenbewustzijn nog veel te winnen. Veel Nederlanders hebben weinig te kiezen als het om het pensioen via de werkgever gaat. En dat helpt niet in de betrokkenheid. Maar het kan ook anders.
Pensioen is je salaris voor later. ‘Het is eigenlijk heel gek dat we salaris allemaal belangrijk vinden, maar pensioen niet’, zegt Jan Hein Rhebergen, directeur bij online pensioenuitvoerder BeFrank. ‘Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Geef mensen in duidelijke taal inzicht in hun pensioen en het wordt al een stuk overzichtelijker. Daarnaast vinden wij het heel logisch om mensen zélf een aantal keuzes te geven om het pensioen aan te laten sluiten op hun persoonlijke voorkeuren. We merken ook dat door mensen inzicht en keuzes te geven, de betrokkenheid bij dit onderwerp groeit’, aldus Jan Hein.
‘Wij geloven bovendien dat pensioen weer leuk gemaakt kan worden door dit onderwerp ook op andere manieren onder de aandacht te brengen’, aldus Jan Hein. ‘Zo organiseren we bijvoorbeeld een Nationale BeFit-dag, met als doel Nederlanders financieel fit te maken en het pensioenbewustzijn te vergroten.’ Uit onderzoek blijkt dat miljoenen mensen nog altijd geen idee hebben hoe hun oudedagsvoorziening eruit ziet. ’Naast de acties die we als pensioenuitvoerder opzetten is er ook een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers in Nederland. Dat kan bijvoorbeeld al door het gesprek aan te gaan en vragen te stellen. Dan is vaak binnen minuten duidelijk of iemand in beeld heeft hoe het zit. Of niet.’
Duurzaamheid hoog op de agenda
Duurzaamheid blijkt een terugkerend thema in de wereld van pensioen. Door het thema pensioen dicht bij de mensen te brengen, ze uit te nodigen een actieve houding aan te nemen en ze te leren dat er wel degelijk keuzemogelijkheden zijn in de manier waarop hun oude dag financieel georganiseerd wordt, verandert de heersende zienswijze. ‘Doordat er zo ontzettend veel geld omgaat in de pensioenmarkt, inmiddels ruim 1400 miljard euro, beschikt deze markt over een gigantische veranderkracht, ook op het gebied van duurzaamheid. Wanneer we met elkaar besluiten om na te denken over hoe we onze pensioengelden aanwenden, dan is de impact op het vergroten van duurzaamheid enorm’, zegt Jan Hein.
Op deze manier naar pensioenen kijken vraagt om een breder perspectief dan puur nadenken over je financiële toekomst. Het gaat ook over vragen als: in welke wereld wil je leven? Hoe laat ik deze wereld achter voor mijn (klein)kinderen en wil ik nadenken over de uitstoot die bepaalde bedrijven realiseren? Jan Hein: ‘Met elkaar zijn we absoluut in staat om het verschil te maken. Een verschil dat vele malen groter is dan bijvoorbeeld korter douchen of minder met het vliegtuig reizen. Gelukkig zien we dat er in toenemende mate interesse komt voor duurzame oplossingen. Wanneer je dit vertaalt naar je pensioen, dan kun je afwegen: wil je je pensioengeld investeren in vervuilende bedrijven die werken met fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas of beleg je liever in duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte?’
BeFrank werkt inmiddels met een Sustainable Impact Dashboard, waar deelnemers precies zien welke duurzame impact je kunt maken met je pensioenbeleggingen. Omgezet in concrete zaken, zoals het aantal gereden kilometers of vuilniszakken die je bespaart. Zo zien ze in één oogopslag wat hun belegde pensioengeld bijdraagt aan het verduurzamen van de wereld. ‘En we gaan nog een stap verder. Naast het duurzaam beleggen van het pensioengeld, kunnen werkgevers er nu ook voor kiezen om de CO2-uitstoot die nog veroorzaakt wordt door de pensioenbeleggingen, te compenseren. Dat doen we door in samenwerking met Land Life Company bomen te laten planten op uitgeput land. Zo lever je écht een bijdrage via je pensioen’, aldus Jan Hein.
Keuzevrijheid, zelfbewustzijn en een actieve rol aannemen zijn termen die perfect passen bij het thema pensioen en duurzaamheid. Niet voor niets zijn beide woorden al langere tijd hot items in de media. ‘Pensioen is allang geen stelseldiscussie meer. Het gaat over jouw toekomst en de manier waarop jij deze op financieel vlak ingericht wil hebben. Een goed pensioen hoeft niet meer moeilijk te zijn. Meer inzicht vind je op www.mijnpensioenoverzicht.nl. En bij twijfel of behoefte aan advies is een gesprek met een onafhankelijke financieel adviseur altijd een goed idee’, besluit Jan Hein.
BeFrank is een innovatieve, online pensioenuitvoerder die pensioenen graag eenvoudig en begrijpelijk maakt, onder meer via een praktische app. Het bedrijf verzorgt de pensioenen van zo’n 200.000 werknemers van ruim 900 bedrijven en heeft daarmee ongeveer 3,5 miljard euro in beheer.
Dit artikel komt uit de special Fokus personal finance en verscheen 23 november in weekblad Elsevier. Klik hier voor de pdf.