Menu

PPI’s klaar voor nieuwe pensioenstelsel

25 maart 2024

Nieuws

PPI’s zijn al ver met de implementatie van het nieuwe stelsel, maar merken dat veel werkgevers nog de kat uit de boom kijken. Eerbiedigende werking* is populair, voor nieuwe medewerkers is de vlakke premie soms aan de lage kant. Dat schrijft Pensioen Pro vorige week.

Als er één groep pensioenuitvoerders voortvarend uit de startblokken is gegaan met de implementatie van de Wtp dan zijn het wel de ppi’s. Niet heel verwonderlijk, omdat de regeling die ppi’s inmiddels een dikke tien jaar uitvoeren, zeer nauw aansluit bij de flexibele premieregeling zonder collectieve elementen. Ook hebben ppi’s geen uitkeringsfase. Vergeleken met pensioenfondsen, die zich buigen over invaardiscussies en ontelbare actuariële berekeningen, vallen de veranderingen mee.

Wel moeten in de eigen systemen aanpassingen worden doorgevoerd, zoals de vlakke premiestaffel en een andere systematiek voor het partnerpensioen. Met name dat laatste was een flinke klus, aldus Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur van BeFrank. ‘Maar we konden dit in 2023 wel helemaal afronden.’ 

*Bij eerbiedigende werking krijgen alleen nieuwe medewerkers een nieuwe regeling. De huidige medewerkers blijven dan in de bestaande regeling. Het alternatief is een nieuwe regeling met een vlakke premie voor iedereen. Daar kan een compensatievraagstuk bij komen kijken.

Twee regelingen

Smits (Centraal Beheer) en Rhebergen (BeFrank) merken dat grootzakelijke klanten, waarvan ze er meer in portefeuille hebben, een voorkeur hebben voor een volledig vlakke premie voor alle werknemers. Smits: ‘Grote bedrijven hebben doorgaans wel de financiële middelen om compensatie beschikbaar te stellen.’ Daarnaast schrikken grote bedrijven ook terug voor te grote verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen oude en nieuwe werknemers, zegt Rutten (Aon). ‘Werkgevers willen toch liever geen onrust in hun organisatie over dit soort onderwerpen.’

BeFrank grootste PPI

Ook wordt de groei van de verschillende PPI’s over 2023 weergegeven in het artikel. Op belegd vermogen en ingelegde premie is BeFrank de grootste PPI en op aantal deelnemers de een-na-grootste. BeFrank richt zich op de groot zakelijke markt en heeft daardoor niet de meeste werkgevers.

Lees het hele artikel in Pensioen Pro