Menu

Ben jij in conditie?

20 september 2021

BeFit

Sommige mensen hebben er heel veel van, anderen een beetje. Conditie, je hoort er de hele tijd over. Maar wat ís het eigenlijk en waarom is het belangrijk voor je gezondheid? 5 dingen die je niet wist over conditie. 

1. Conditie is meer dan alleen uithoudingsvermogen
In de volksmond worden conditie en uithoudingsvermogen vaak door elkaar gebruikt. Dat klopt niet helemaal, want je uithoudingsvermogen gaat erover hoe lang jij een langdurige inspanning zoals hardlopen of wielrennen volhoudt. Kunnen je spieren genoeg zuurstof opnemen? Pompt je hart het bloed hard genoeg rond?
Het containerbegrip conditie gaat over veel meer dan dat, namelijk over je prestaties op het gebied van de vijf motorische basisvaardigheden die ons fysieke vermogen bepalen, te weten: lenigheid, kracht, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen.

2. Er bestaat een duidelijke relatie tussen conditie en de kwaliteit van leven
Een goede conditie is niet alleen lekker omdat je zonder hijgen de trap op kunt lopen. Je overlevingskansen nemen ook aanzienlijk toe. Zo heeft een goede conditie een positieve invloed op hart- en vaatziekten, diabetes, bloeddruk, cholesterol, botopbouw en opname van voedingsstoffen in je spiercel. Daarnaast ben je energieker en gelukkiger als je een goede conditie hebt. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat je cognitieve prestaties gebaat zijn bij fysieke inspanningen, oftewel: je wordt productiever en scherper.

3. Je kunt zelf meten hoe goed of slecht het met je conditie is gesteld
Je kunt je conditie voorspellen met wat testjes in de sportschool of door een ademgasanalyse te doen bij een inspanningsfysioloog of een sportmedisch adviesbureau. Maar je kunt je conditie ook zelf testen door de goede oude Coopertest van vroeger uit de kast te trekken: twaalf minuten lang keihard rennen om zoveel mogelijk meters af te leggen, uiteraard na een goede warming-up. Wat een goede score is, hangt af van je leeftijd en geslacht. Stel dat je een vrouw van rond de 40 bent, dan is twee kilometer rennen in twaalf minuten een prima score.

4. Alleen hardlopen of fietsen is niet genoeg voor een goede conditie
Tijdens duursporten gebruik je veel spieren, maar ze groeien er niet van. Als je veel cardio doet, kun je zelfs spiermassa verliezen. Wil je conditie opbouwen en/of behouden, dan is het raadzaam om naast drie keer per week een half à anderhalf uur duursporten (fietsen, schaatsen, roeien, hardlopen of zwemmen op een hartslag die rond 70 tot 85 procent van je maximale hartslag ligt) ook twee keer per week een half uur aan krachttraining te doen om spieren op te bouwen.

5. Je conditie neemt na je 30e elk jaar met 1 procent af
Dat gaat extra hard als je niet beweegt, want van bankhangen is nog nooit iemand fitter geworden. Als je ziek bent, gaat je conditie na ongeveer één week teruglopen. Op vakantie duurt dat iets langer, maar na twee weken niksen zullen je spierkracht en uithoudingsvermogen wel gaan afnemen. Gelukkig heeft je conditie ‘geheugen’, dus dat trek je als je weer gaat trainen snel weer recht. De jaarlijkse achteruitgang van 1 procent kun je ook beperken door regelmatig op de juiste manier te trainen. De gouden tip: combineer krachttraining en duursport en train gevarieerd.

En oh ja, absolute conditie-killers zijn roken, verkeerde voeding, niet bewegen en alcohol- en drugsgebruik.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit