Menu

7 gezonde werkgewoontes

14 januari 2022

BeFit

Niet alleen privé, maar ook op werk is het belangrijk om te letten op je gezondheid. Beweeg je wel genoeg? Zit je niet uren achter elkaar naar je scherm te turen? Of doe je alles tegelijkertijd en zorgt dat voor te veel chaos in je hoofd? Lees dan verder. Wij zetten 7 gezonde werkgewoontes voor je op een rij!

1. Beweeg op je werk

Wat voor werk je ook doet, het is belangrijk om tijdens je werkdag te blijven bewegen. Werken in de zorg, het onderwijs of in de bouw maakt dit vaak al makkelijk voor je. Maar ook op kantoor kun je prima bewegen. Kijk bijvoorbeeld of er vergaderingen zijn die je ook wandelend kunt doen. Of zoek online naar wat bewegingsoefeningen die je vanaf je bureaustoel kunt doen. Meer bewegen zorgt ervoor dat je denkvermogen toeneemt en dat het maken van plannen beter gaat. Verder is voldoende beweging ook goed voor je lichaam.

2. Versterk je lichaam

Een sterk lichaam is onwijs belangrijk. Het maakt je een stuk fitter en dit bepaalt weer hoe energiek jij je dagelijks voelt. Hele dagen zitten en amper bewegen verzwakken je lichaam juist. Gelukkig kun je je lichaam versterken door kleine aanpassingen door te voeren op je werkdag. Woon je niet te ver van kantoor? Ga dan fietsend naar je werk óf fietsend naar het station in plaats van met de bus. En neem af en toe eens de trap om op je verdieping te komen. Werk je op de begane grond? Daag jezelf dan elke dag uit om minstens één keer naar de vijfde verdieping te lopen en weer terug.

3. Zoek stress op

Stress is eigenlijk helemaal niet zo slecht voor je. Zolang het maar om kortdurende stress gaat. Je daagt jezelf dan uit. Het is wel belangrijk dat je na zo’n stressmoment weer rust pakt. Anders bouwt de stress zich alleen maar op. Stap bijvoorbeeld buiten je comfortzone en ga de uitdagingen niet uit de weg. Zo ontdek je ook andere kwaliteiten van jezelf.

4. Doe één ding tegelijk

Multitasking, we doen het allemaal. Maar of het ook goed werkt? Dat niet echt. Door één ding tegelijk te doen, neemt je prestatie toe én voel je je relaxter. Hoe zorg je er nu voor dat je gefocust bezig blijft met maar één ding? Dat is natuurlijk voor iedereen anders.

Kijk bijvoorbeeld of je je werk in verschillende blokken kunt opdelen. Of leg je telefoon weg als je in een meeting zit, schakel e-mail pop-ups uit en beantwoord de vragen van collega’s niet tijdens jouw focusblokken. Zo zorg je er zelf voor dat je niet afgeleid wordt door andere zaken en werk je ongestoord door. Het voordeel? Alles op orde en een afgewerkte to-do list.

5. Laad jezelf op

Niet alleen in de sportwereld is rust heel belangrijk. Op je werk geldt dat precies zo. Korte rustmomenten zorgen ervoor dat je de hele dag door energie hebt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen maar achter elkaar aan het doorwerken bent. Bedenk waar jij van tot rust komt en probeer dit toe te voegen aan je werkdag. Die momenten hoeven geen uren te duren. Je kunt al even twee minuten een frisse neus halen na iedere meeting. Of door tijdens de lunch je computer helemaal uit te zetten.

6. Reguleer je emoties

Voel je een negatieve emotie opkomen, zit je even niet zo lekker in je vel of ben je een dagje boos op alles en iedereen? Dan is het reguleren van je emoties op je werk niet altijd even makkelijk. Toch zijn er drie wetenschappelijk onderbouwde technieken die je helpen je emoties te reguleren. En dat geeft je uiteindelijk meer energie dan de negatieve emoties te onderdrukken.

  1. Label je emoties. Geef je emotie een korte beschrijving. Je erkent het dan zonder dat de emoties te veel toenemen.
  2. Herkader de context van emoties. Zo krijg je zelf de emotie onder controle. Je kunt de gebeurtenis bijvoorbeeld anders interpreteren, waardoor je emotie verandert.
  3. Verander je emotie. Denk bewust aan een positieve ervaring op het moment dat er een negatieve emotie opkomt.

7. Bepaal je prioriteiten

Prioriteiten stellen op je werk is belangrijk om goed te kunnen presteren. Zo concentreer je je op het begrijpen van nieuwe ideeën, het onthouden van zaken en het nemen van besluiten. Je stelt prioriteiten het best met een uitgerust en fris hoofd. Bovenstaande punten helpen je die te krijgen.

Wil je nog meer weten over de gezonde werkgewoontes? Download dan hier het e-book van Rogier van Hoorn van HC Health.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit